Ședință de guvern la Palatul Victoria. Printre subiectele care se află pe agenda guvernanților se află și procesul pe care Pfizer l-a intentat României. Compania farmaceutică a transmis faptul că a apelat la această soluție pentru a forța executivul să-și respecte angajamentele pe care le-a semnat în mai 2021 în ceea ce privește comenzile de vaccinuri anti-Covid, transmite Agerpres.
După cum arată informațiile oficiale, pe agenda acestei ședințe de guvern se află un memorandum prin care Guvernul oferă autoritatea Ministerului Finanțelor de a apela la serviciile unei echipe de avocați pentru a reprezenta România în procesul pe care Pfizer la intentat. Mai exact, este vorba despre speța cu nr. F5331-23, aflată pe rolul Tribunalului de Primă Instanţă francofon din Bruxelles și care are un prim termen de judecată la data de 20 februarie 2024.
Marcel Ciolacu, premierul României, a vorbit în urmă cu câteva zile despre procesul Pfizer și a dat de înțeles faptul că țara noastră va apela la o echipă de juriști pentru a-și apăra interesele în instanță.
„Sunt multe legate de vaccinuri, în sfârşit aflăm şi adevărul, ce s-a întâmplat şi cât au costat aceste vaccinuri. Aş vrea să aud şi eu explicaţiile, de ce am cumpărat vaccinuri de asemenea sume. O să vedem, e un proces, o să angajăm avocaţi, stau cu ministrul Sănătăţii de vorbă, cu ministrul Finanţelor. Nu e nici primul nici ultimul proces”, a explicat premierul.
Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu, despre procesul intentat României de Pfizer: „Aş vrea să aud şi eu explicaţiile, de ce am cumpărat vaccinuri de asemenea sume”
Alexandru Rafila a făcut o serie de comentarii legate de procesul Pfizer și a explicat faptul că „va cumpăni bine” în ceea ce privește acest subiect. De asemenea, el a criticat faptul „că o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitatea vaccinării”.
„România este chemată în judecată de compania Pfizer şi există anumite proceduri la nivelul Guvernului în care fie Guvernul, fie Ministerul de Finanţe angajează o firmă de avocatură. Problema este legată de faptul că firma care va reprezenta în mod efectiv România la proces trebuie să cunoască legislaţia din Belgia şi procesul se desfăşoară în limba franceză. (…) Eu am luat legătura cu cei din Polonia, am avut o discuţie legată de acest proces şi de o încercare de coordonare a poziţiilor celor două ţări. Mai există şi cea de a treia ţară, Ungaria. O să vedem dacă putem să avem o reprezentare comună sau separată, dar oricum echipele de avocaţi să discute unii cu ceilalţi. Eu bănuiesc că şi compania Pfizer o să cumpănească bine în cadrul acestui proces, pentru că mie cel puţin, ca om de sănătate publică, mi se pare absolut nefiresc ca o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitatea vaccinării în general, nu mă refer la vaccinarea anti-COVID”, spunea Rafila