În timp ce românii pleacă în toate colțurile lumii ca să-și asigure un trai mai bun, mulți maghiari au ajuns la concluzia că pot avea un trai mai bun la o aruncătură de băț de casa lor. Până nu demult, România era considerată una dintre cele mai sărace țări din UE, după ea aflându-se doar Bulgaria.
Acum, însă, salariile din România au ajuns la nivelul celor din Ungaria, ba, chiar, există orașe în care salariile le depășesc pe cele de la vecini, scrie Ziarul Financiar. Un astfel de oraș este Oradea, unde migrează mulți maghiari din comunele din judeţul Hajdú-Biha, potrivit unei analize a realizate de biroul de statistică al Ungariei în anul 2022.
Orașul Caşovia din Slovacia este atrăgător pentru maghiarii din comunele nordice ale judeţului Borsod-Abaúj-Zemplén.
Austria este preferată de maghiarii care caută să muncească în străinătate, dar să locuiască la ei în ţară. Ei, bine, maghiarii preferă să facă naveta în țara vecină pentru a nu fi nevoiți să cheltuiască bani pe cazare. Iar naveta în Austria nu este misiune imposibilă, având în vedere că populația maghiară din zonele de frontieră cu aceasta este de până la 80%. Numărul maghiarilor angajați care locuiesc în Ungaria, dar lucrează în străinătate a depășit 122.000 în 2022, reprezentând 2,9% din forța de muncă internă.
Dar cum de a devenit România o țară atractivă pentru străini din punct de vedere al salarizării? Ei, bine, Árpád Boros, country manager pentru Ungaria şi România la firma de consultanţă Staufen, spune că managerii de companii au înţeles că nu mai este posibil să se bazeze doar pe salarii mici.
În luna februarie, Cristian Vasilcoiu, la acel moment secretar de stat în Ministerul Muncii, spunea că, în localitățile ungurești de la granița cu România, salariile sunt mult mai mici decât în localitățile românești de la graniță. Fostul secretar de stat sublinia și faptul că există situații în care, deși la unguri sunt salarii mai mari decât la noi în anumite localități, prețurile sunt și ele mai mari decât la noi.
Citeste si Anunțul oficial SGR! Se schimbă regulile la punctele de reciclare. Ce trebuie să știe românii
„Astăzi, salariile din România încep să fie competitive cel puțin cu cele din Ungaria. Există pe granița de vest a țării destul de mulți cetățeni maghiari care vin să lucreze în România, pentru că în acele orășele de graniță, localități de graniță din Ungaria, ele sunt mai mici decât pe zona de vest a României.
Probabil că în 10 ani de acum înainte o să ajungem și noi la nivelul la care sunt astăzi țări mai avansate din vestul Europei, deși, repet: există anumite regiuni din România, cum ar fi București, Ilfov, Cluj, care au depășit de mult regiuni din țări vestice. Există zone în care nivelul de trai este mai scăzut decât în România, în care chiar și veniturile sunt uneori mai scăzute, mai ales la job-urile bine plătite. Sau mai există zone unde salariul sau venitul poate fi puțin mai mare decât la noi, dar prețurile sunt și ele mai mari și atunci nivelul de trai nu este mai ridicat decât în România
”, spunea, la începutul anului, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat la acel moment în Ministerul Muncii.