Mai mulți europarlamentari ai statului au declarat că șansele României de a intra în spațiul Schengen scad în fiecare zi, anunță ziare.com. Reprezentanții precizează că în toamnă, aderarea devine imposibilă, având în vedere că anul viitor o să aibă loc noile alegeri europarlamentare.
Eugen Tomac a explicat că va încerca să convingă Parlamentul European să reacționeze în procesul deschis la Curtea de Justiție împotriva Austriei, mai exact, contra statul care s-a împotrivit statului român pentru aderare în luna decembrie a anului trecut. Liderul PMP menționează că Parlamentul ar trebui să fie interesat să apere votul prezentat prin diferite rezoluții, în favoarea statului român. Europarlamentarul este convins că România nu va intra în spațiul Schengen până în 2025. Tomac afirmă că țara trebuie să convingă Austria să ridice votul negativ.
„Vă dau în scris că anul acesta, şi nici anul viitor nu intrăm în Schengen. Un proces la Curtea de Justiţie a UE nu suspendă negocierile, nu blochează negocierile, ba mai mult, convingerea mea este că pune o presiune în plus”, spune Tomac.
Pe de altă parte, Victor Negrescu a punctat că misiunea țării de a adera este una foarte dificilă, mai ales dacă ea se va prelungi până în toamnă. Europarlamentarul susține că statul are nevoie de o nouă abordare pentru a ridica miza jocului și pentru a demonstra că blocarea României nu este o idee bună.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Suedia susține România pentru intrarea în Schengen. Preşedinţia suedeză a Consiliului UE: „În final putem ajunge la un acord”
„Am spus recent că poate ne trebuie o nouă abordare, o nouă stategie, să ridicăm miza jocului, să arătăm că blocarea aderării României a Schengen înseamnă un blocaj pentru tot ceea ce se întâmplă la nivel european, să arătăm mizele. (..) Foarte concret, trebuie să fim în spaţiul public european şi în presa europeană”, precizează Victor Negrescu.
Europarlamentarul a mai menționat că statul român are mai multe metode și strategii prin care ar putea păstra aderarea pe agenda europeană. Reprezentantul PSD punctează că este important să se lucreze pe toate planurile pentru ca acest scenariu să devină unul real și pentru a atinge rezultate palpabile.
„Să încercăm pe toate canalele să arătăm că acest veto blochează proiectul european şi de ce nu, că acest guvern de dreapta din Austria izolează Austria şi trebuie să îşi revizuiască comportamentul. Trebuie să lucrăm pe toate palierele, pe toate planurile, mult mai clar, mult mai precis dacă vrem să ajungem la un rezultat palpabil. Altfel doar ne plângem”, punctează reprezentantul PSD.
În cele din urmă, inclusiv Nicu Ștefănuță s-a arătat sceptic, atunci când a venit vorba despre șansele de aderare ale României. Fostul membru USR afirmă că guvernarea statului este cea care înrăutățește toată situația.
„România putea să facă o diplomaţie reală, noi nu am avut vizite de stat. Am văzut doar acum pe ministrul Bode spunând că l-a invitat pe omologul său, au trecut 3 luni din 8 decembrie, atunci trebuiau făcute acele vizite de stat. Vizite prezidenţiale, de stat, tatonare. Ce au făcut croaţii, de fapt.
Ei şi-au făcut temele bine, l-au dus pe premierul Nehammer la terminalul de gaz lichefiat, probabil au bătut palma asupra unor afaceri politice, au făcut diplomaţie politică. Faptul că noi nu suntem în Schengen ne costă sute de milioane în fiecare an şi asta costă economia românească”, precizează europarlamentarul.
Citește și: Intrăm în Schengen? Care sunt șansele de reusiță ale României. Eurodeputatul a dat anunțul în instanță