Companiile Rețele Electrice au dezvăluit că până la sfârșitul anului, aproximativ 53% dintre clienții serviciului din Muntenia, 50% din Banat și 59% din Dobrogea vor beneficia de contoare inteligente. Astfel, numărul total de astfel de contoare instalate de cele trei companii va atinge aproximativ 1,7 milioane până la finele anului 2024, stabilind un record în domeniu, fiind cel mai mare volum de contoare inteligente implementate de un operator de distribuție de energie electrică din România, transmite Economedia.
„Aceste contoare inteligente reprezintă baza unei rețele de distribuție digitalizate și mai reziliente. Prin integrarea lor în infrastructura de distribuție a energiei electrice, îmbunătățim interfața cu clienții noștri, avem posibilitatea de a dezvolta și furniza suportul pentru noile servicii de piață precum flexibilitatea și/sau agregarea tranzitului de energie electrică.
Integrarea de producție descentralizată, precum și a stocării de energie în rețelele de distribuție nu poate fi făcută fără contorizarea inteligentă, astfel prin angajamentul nostru de a instala un contor inteligent la fiecare client al nostru, fie acesta consumator, producător sau prosumator, contribuim esențial la realizarea tranziției energetice în România”, a declarat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice.
Pentru a atinge obiectivele stabilite, companiile Rețele Electrice au continuat instalarea de contoare inteligente în Banat, Dobrogea și Muntenia, în conformitate cu calendarul de implementare stabilit de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) încă din 2015. În prezent, se estimează că în acest an vor fi instalate peste 171.000 de contoare inteligente.
Mai exact, până la finalul anului 2024, cele trei companii Rețele Electrice rămân lideri în segmentul de distribuție de energie electrică din România în ceea ce privește contorizarea inteligentă, cu aproximativ 1,7 milioane de contoare inteligente instalate pentru clienți rezidențiali și companii: peste 783.000 la Rețele Electrice Muntenia (care deservește Bucureștiul și județele Ilfov și Giurgiu), mai mult de 480.000 la Rețele Electrice Banat (județele Arad, Caraș Severin, Hunedoara și Timiș), respectiv peste 412.000 la Rețele Electrice Dobrogea (județele Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea).
După cum explică autoritățile și companiile, aceste contoare inteligente sunt o formă modernă de aparate de măsură, care înlocuiesc treptat vechile contoare conform planurilor aprobate de ANRE. Această tranziție nu implică costuri suplimentare pentru clienți.
Atunci când un contor inteligent devine parte a unui sistem de măsurare inteligent și comunică activ cu sistemul central, clienții se bucură de multiple avantaje, printre care eliminarea necesității de a transmite manual indexul și facturarea pe baza consumului real.
Conform reglementărilor actuale, distribuitorii de energie electrică sunt obligați să înlocuiască contoarele vechi cu cele noi. Pentru a beneficia de toate facilitățile oferite de contoarele inteligente, utilizatorii de energie electrică au și ei obligația legală de a permite accesul reprezentanților operatorului de distribuție, în cazul în care contorul este instalat în interiorul locuinței.
Citește și: Achiziție importantă: grecii de la PPC cumpără sute de mii de contoare inteligente la Enel România