Începând de luni, 1 iulie, românii angajați cu salariul minim vor avea sume diferite pe contracte, în funcție de domeniul în care activează, conform unei decizii recente a Guvernului. Potrivit Ministerului Muncii, vor fi utilizate încă două salarii minime brute distincte, pe lângă cel garantat în plată la nivel naţional. Schimbările vizează sectorul construcțiilor și sectorul agricol și industria agroalimentară, unde se vor aplica norme specifice, notează Capital.
Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 93/2023 din 31 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru sectorul construcțiilor este stabilit la 4.582 lei lunar, iar pentru sectorul agricol și industria alimentară la 3.436 lei lunar. Aceste valori nu includ salariile, sporurile și alte adaosuri. Aceste măsuri sunt valabile până la 31 decembrie 2028 și sunt condiționate de realizarea de către angajatori a unei cifre de afaceri din aceste activități de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală.
Salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 3.300 la 3.700 de lei lunar, ceea ce va duce la o majorare a salariului net pentru angajații cu salarii minime brute pe țară, de la 2.079 la 2.363 de lei lunar. Aceasta reprezintă o creștere de 284 de lei lunar, adică un procentaj de 12,12% începând din 1 iulie față de luna iunie. De asemenea, suma care nu se taxează va fi majorată de la 200 la 300 de lei lunar.
Te-ar putea interesa și: Categoria de români care se va alege cu salarii mai mici. Schimbări uriașe de la 1 iulie 2024
Noile reglementări prevăd că salariile minime pentru sectorul agricol și industria agroalimentară va fi sub nivelul minim brut garantat în plată pe țară, cu condiția respectării tuturor reglementărilor legale. În plus, angajatorii din aceste sectoare beneficiază de scutirea de la plata impozitului în limita a 10.000 de lei. Ministerul Muncii a confirmat că aceste salarii vor continua să fie aplicate și după 1 iulie, chiar dacă salariul minim brut în agricultură și industria agroalimentară va fi mai mic.
Aceste schimbări legate de salarii vor influența și modul de calcul al pensiilor, în funcție de venitul brut de bază al fiecărui sector. Salariul net pentru angajații din agricultură și industria agroalimentară va fi superior sumei nete pentru angajații din alte sectoare economice, datorită facilităților fiscale de care beneficiază.
Ministerul Muncii a transmis că salariile minime vor fi aplicate conform reglementărilor specifice: H.G. nr. 598/2024 pentru salariul minim general și O.U.G. nr. 93/2023 pentru sectoarele construcțiilor și agricol și industria alimentară. Astfel, România va avea trei salarii minime distincte începând de la 1 iulie 2024, ceea ce necesită atenție din partea angajaților și angajatorilor pentru a se conforma noilor reglementări.