Ministerul Transporturilor a făcut un anunț important: va cumpăra 62 de trenuri electrice, iar pentru această investuție au fost alocate peste 470 de milioane de euro din fonduri europene. Ramele electrice achiziționate vor fi operaționale pe 11 rute, precizează Antena 3 CNN.
„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii atrage peste 470 milioane de euro din Fondul de Modernizare pentru o investiție de eficiență energetică în sectorul transporturilor-material rulant sustenabil. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a primit miercuri din partea BEI confirmarea finanțării proiectului, proiect finanţat prin Fondul pentru Modernizare, cu o valoare de peste 470 milioane euro, conducând la atingerea obiectivelor prioritare ale ministerului de resort în ceea ce privește îmbunătățirea infrastructurii feroviare, prin achiziția de material rulant eficient.
Noua investiție propusă se va materializa în achiziția a 62 de trenuri electrice și va conduce la creșterea frecvenței de călătorie utilizând transportul feroviar și la o reducere semnificativa de emisii de CO2 (12.014,7t CO2/an, ceea ce reprezintă 29,2 % raportat la situația actuală)”, anunță ministerul.
Te-ar putea interesa și: România, popasul migrator al ucrainienilor. Mii de contracte de muncă în construcții
ARF a transmis: ,,Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) anunță confirmarea din partea Băncii Europene de Investiții (BEI), în legătură cu acceptarea aplicatiei Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, beneficiar Autoritatea pentru Reformă Feroviară, cu privire la finantarea achizitiei a 62 trenuri electrice de scurt parcurs, prin Fondul European de Modernizare (FM). Astfel, 470 milioane EUR (valoarea proiectului fără TVA) sunt finanțate, nerambursabil, din acest fond pentru achizitia de trenuri noi pentru România. În urma acestei decizii, ARF va putea pregăti documentația de investiții și cea de achiziții publice privind procurarea a încă circa 60 trenuri care să sprijine mobilitatea durabilă din România. Se preconizează ca în trimestrul 1 al anului 2024, acest nou proiect de investiții să fie publicat in SICAP. Precizăm că FM este unul din instrumentele cheie care contribuie la obiectivele Pactului ecologic European, prin sprijinirea unei tranziții juste din punct de vedere social către o economie verde. Perioada de implementare a FM este 2021-2030.”
Conform sursei menționate anterior, ramele electrice achiziționate vor fi operaționale pe 11 rute, respectiv București Nord – Ploiești Vest – Brașov, Brașov – Gheorghieni, București Nord – Ploiești Sud – Adjud, București Nord – Roșiori Nord, București Nord – București Obor, București Nord – Fundulea, Arad – Timișoara – Caransebeș, Huedin – Cluj – Bistrița, Iași – Pașcani – Suceava și Bacău – Pașcani, Fetești – Constanța.
„Proiectul se va finaliza în 2027 și contribuie la sprijinirea utilizării tehnologiilor cu emisii reduse de carbon în transportul feroviar, prin îmbunătățirea transferului modal care va asigura reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, în conformitate cu obiectivele Comisiei de reducere a impactului asupra mediului și de îmbunătățire a eficienței energetice”, scrie comunicatul.
Vezi mai multe știri: Anunț important de la Casa de Pensii! Mii de pensionari se vor bucura de noi beneficii până la finalul anului