Vești bune pentru România! Va fi amenajată o nouă fermă piscicolă, la unul dintre cele mai frumoase lacuri de acumulare, spune m.ziare.com.
România se bucură de un nou proiect avantajos, avizat de APM Alba. În scurt timp, va fi amenajată o nouă fermă piscicolă, pe unul dintre cele mai apreciate lacuri de acumulare din țară. Producția anulată estimată este una record.
O nouă fermă piscicolă va fi amenajată pe lacul Oașa, în comuna Șugag, chiar în Munții Sebeșului. În cadrul acesteia va crește păstrăvul curcubeu, iar producția anuală estimată este una record. Proiectul a fost inițiat de cooperativa „Păstrăvul din țara ta” și va fi realizat pe o suprafață de 6.430 metri pătrați. Amplasamentul este realizat din luciu de apă, situat chiar în proximitatea lacului de acumulare.
Citește și: 2023 ar putea aduce un preț mai mic pentru pesticide. La ce se așteaptă agricultorii
Primele informații arată că această fermă piscicolă va avea o producție anuală estimată la 320 – 620 tone de pește. Accesul în această zonă se va realiza prin Curtea Mănăstirii Oașa, amplasamentul fiind la 1.900 metri de galeria de alimentare a centralei, și de asemenea, la 80 – 150 metri de maluri. Proiectul a fost avizat de APM Alba, iar responsabilii urmează să înceapă lucrările necesare.
Până la ora actuală, lacul este folosit atât pentru atenuarea posibilelor viituri, cât și pentru producerea de energie electrică. Centrala subterană Gâlceag este de 150MW, iar cantitatea energetică produsă într-un singur an este estimată la 260 GWh. Recunoscut drept cea mai frumoasă întindere de apă, lacul este o atracție turistică apreciată din România. Priveliștile sunt unele impresionante, fiind situat la altitudinea de 1255 metri, în Munții Șureanu.
Oașa este recunoscut drept cel mai mare lac de acumulare amenajat pe cursul râului Sebeș. Acesta are în prezent o suprafață de 460 hectare, și de asemenea, un volum de 136 milioane metri cubi. Centrala subterană Gâlceag a fost pusă în funcțiune în 1980 și valorifică potențialul energetic adunat în lac.