România a anunțat că va crește masiv producția de muniție. Declarația a fost făcută de Ministrul Economiei, în data de 20 februarie, scrie m.ziare.com.
Acțiunea este un răspuns în fața cerinței șefului NATO, mai exact, aceea de a se identifica soluțiile necesare pentru creșterea producției. Șeful NATO le-a transmis tuturor statelor membre că este necesară inclusiv mărirea producției de echipamente militare.
Ministerul Economiei nu a stat deoparte și a făcut public planul României în această direcție. O nouă capacitate de producție se va deschide, alături de o fabrică de pulberi.
”România a început să investească de aproape 1 an în retehnologizare, dezvoltare de noi capacități de producție – în special în fabricile de producție a muniției. Toate companiile subordonate Romarm care produc muniție au bugete substanțiale în retehnologizare. Următoarea etapă este securizarea producției de pulberi”, declară Florin Spătaru.
Mai citește și: Carrefour câștigă teren în România. Fluxuri record de numerar. Obiectiv de economii de 1 miliard de euro
Spătaru a mai declarat că cerința șefului NATO a apărut odată ce stocurile României și ale țărilor membre s-au diminuat considerabil. La ora actuală, obiectivul reprezentanților este acela de a mări capacitatea de producție de cel puțin 3-4 ori. Investițiile pe care responsabilii urmează să le facă vor transforma țara într-un hub de furnizare pentru țările membre NATO și celor europene.
”Atât pentru muniția de calibru mic, cât pentru muniția de calibru mare am aprobat planurile investiționale. Urmează să omologăm muniția necesară pentru MApN, pe capabilitățile de apărare pe care ministerul le achiziționează. Păstrăn în continuare capacitatea de producție de muniție non NATO și, în același timp, dezvoltăm aceleași capacități de producție prin achiziția de echipamente, dar și omologări pentru muniția NATO, care va intra stocurile MApN”, declară Spătaru.
Vorbim de uzina de la Cugir, de Sadu, de Tohani, de Plopeni, vorbim de Dragomirești. Toate aceste investiții vor face ca România să devină un hub de furnizare pentru toate țările NATO și alte țări europene. Repunem în funcțiune și capabilități pe care le-am avut – din lipsa comenzilor nu au mai fost utilizate – dar acum împreună cu Centrul de Cercetare Dezvoltare de la Romarm le repunem în funcțiune, a mai adăugat el.