În noaptea de marți spre miercuri, a trecut pe deasupra masivului Vâncan o lumină puternică, asemănătoare cu o minge de foc, care a făcut foarte mult zgomot. Salvamontiștii din Hunedoara și Golj au crezut, inițial, că este vorba de un avion cu probleme, ulterior și-au dat seama că este, de fapt, un meteor, a transmis News.ro.
Citește și: Este știrea momentului! NATO intervine în războiul cu Rusia!
„Un meteor a pus în stare de alertă salvamontiştii din Hunedoara şi Gorj. După ce, în zona Lupeni-Uricani, pe cer a fost observată o lumină puternică, cu flacără şi zgomot care s-a deplasat în mare viteza către sud, la mică distanţă peste creasta masivului Vâlcan, salvamontiştii aflaţi în tura operativă în bazele Salvamont Hunedoara şi Salvamont Gorj au intrat în alertă, prima supoziţie fiind un avion cu probleme”.
„Situaţia se anunţa foarte incertă, întrucât nu existau apeluri în sistemul 112 cu privire la acest eveniment şi nici nu era declanşată o alerta de aeronavă cu probleme sau prăbuşită”, au arătat reprezentanţii Salvamont România într-o postare pe Facebook.
Ciprian Vântdevară, astronomul român, a explicat ce caracteristici are sfera luminoasă care a trecut pe cerul României, conform Antena 3 CNN.
„În primul rând aș vrea să stabilim termenii. Noi când ne referim la meteorit ne referim la obiect în sine care a ajuns la sol. Îl putem pune într-o expoziție, nu știu, putem să-l atingem. Arată ca un bolovan. Poate să fie din piatră sau din metal.”, a explicat astronomul.
„Acolo, în spațiu, ei poartă numele de meteoroizi. Sunt fragmente care circulă liber prin spațiu și, la un moment dat, când intră în atmosfera pământul, pentru că au viteză foarte mare, ard în atmosfera superioară, la frecarea cu aerului.
Fenomenul luminos, cel pe care l-ați văzut dvs. și l-au văzut și ceilalți locuitori, se numește meteor, nu meteorit. Iar o anumită categorii de meteori, noi le mai spunem bolizi, în limbaj de specialitate. Acele fenomene sunt foarte strălucitoare.
Situațiile sunt foarte rare în care să ajung efectiv un meteorit la sol, în zone locuibile. Sunt extrem de rare, deci n-aș putea să spun că există un pericol, se consumă. Acum, dacă ar fi obiectul foarte mare, dacă ar fi vorba de un asteroid mare, da, ar pune în pericol viața pe pământ, dar nu este cazul.
Deci, când vorbim de meteori, de genul acesta de fenomene astronomice, nu sunt periculoși. Sunt spectaculoși într-adevăr. Este important să fie observați din mai multe locuri. Am văzut și eu imaginile, posibil să ajungă fragmente la sol, dar nu știm exact unde și dacă au ajuns acele fragmente la sol.”, a mai spus specialistul.
Alte articole: ULTIMĂ ORĂ! Cutremur semnificativ în România. Unde a fost resimțit