A fost anunțat cod roșu de vreme rea în Croația și în Serbia, iar ciclonul se îndreaptă spre România. Alina Șerban, meteorolog ANM, anunță prognoza meteo actualizată și confirmă vremea severă din următoarele zile, anunță Antena3.
„Sistemele frontale asociate acestui nucleu ciclonic se deplasează treptat către zona țării noastre, astfel încât va determina, într-o primă fază, intensificări ale vântului. Deja se resimt la momentul acesta în sudul Banatului și în zona montană aferentă.
Vom avea intensificări de 60-70 de kilometri pe oră în sudul Banatului, de peste 90-100 de kilometri pe oră pe crestele Carpaților Meridionali, în mod deosebit acolo unde mare atenție deja s-a depus un strat de zăpadă, astfel încât aceasta va fi spulberată”, confirmă specialistul.
Meteorologul Alina Șerban a mai anunțat că această formațiune, prin sistemele frontale asociate, va aduce și precipitații în general sub formă de ploaie pe timpul nopții în partea de vest, de sud-vest a teritoriului. În cursul zilei de azi, precipitațiile vor apărea în jumătatea estică și pe arii mai restrânse, în rest, nu foarte însemnate cantitativ, iar pe crestele montane foarte înalte vor mai fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.
„Acest nucleu ciclonic va veni cu un sector cald în zona țării noastre, astfel încât temperaturile vor fi ridicate pe parcursul zilei de mâine în mare parte din țară, cu mult mai ridicate chiar decât în mod normal la această dată”, completează meteorologul.
Te mai poate interesa și: Serbia are în plan să importe gaz şi electricitate din Azerbaidjan. România și Ungaria vor avea o implicare cheie în crearea unui cablu submarin
De altfel, în județele din vestul, în sudul teritoriului sunt așteptate temperaturi maxime ce vor atinge 13-14-15 grade chiar mai mult de atât în zona Dobrogei, spre 16-17 grade cu 10 grade aș putea spune peste ce ar trebui să înregistrăm la această dată.
„Sisteme frontale vor traversa teritoriul te țării noastre până spre finalul săptămânii, se va mai răci, nu vom avea aceleași temperaturi ca mâine acestea vor coborî treptat, astfel încât se va menține în jumătatea sudică până spre finalul săptămânii vreme ușor mai caldă decât ar trebui să avem la această dată acest lucru însemnând maxime de 10-12 grade în timp ce în restul teritoriului vorbim de o vreme normală cu temperaturi maxime de la 2-3 grade în nordul Moldovei, la cel mult 7-8 grade în regiunile vestice”, mai transmite meteorologul.
În acest sens, precipitațiile vor fi mai amestecate în zonele montane lapoviță și ninsoare foarte probabil să mai apară și prin Transilvania precipitații slabe, sub formă de lapoviță și ninsoare.
Minimele vor scădea tot mai mult, de la o zi la alta. Acestea vor deveni ușor negative spre finalul săptămânii cam în toate regiunile.
Ai mai putea citi și: Măsurile anti criză din România. Iohannis: „Rezultatele se vor vedea începând cu anul 2023, care trebuie să fie anul dezinflației”