- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România vrea să construiască hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Care este data limită şi cât costă

17 Sep, 13:17 • Cornel Ghimeșan
România are obiectiv construirea până în 2030 de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, pentru stocarea de energie electrică, cu putere instalată cumulată de 800 MW, dezvăluie cea mai recentă variantă a Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC), elaborată de Ministerul Energiei.
România vrea să construiască hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Care este data limită şi cât costă

România își propune să construiască hidrocentrale cu acumulare prin pompaj de 800 MW până în 2030. Conform documentului, țara noastră are în vedere „construirea, până în 2030, de centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj (CHEAP) cu o capacitate totală de aproximativ 800 MW va spori semnificativ flexibilitatea sistemului energetic”, scrie Profit.

Hidrocentrale cu acumulare prin pompaj în România

Conform Ministerului Energiei, valoarea totală a investiției necesare pentru atingerea obiectivului este estimată la 1,8 miliarde euro, iar finanțarea vine din Fondul de Modernizare al UE, de la bugetul de stat al României, precum și din diverse surse private. Tehnologia este extrem de improtantă deoarece permite stocarea excesului de energie generată în perioadele de cerere scăzută, care poate fi apoi utilizată în perioadele de vârf de cerere: „Această capacitate de a echilibra cererea și oferta ajută la stabilizarea rețelei și previne întreruperile. În plus, stocarea prin pompaj sprijină integrarea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și solară, prin stocarea energiei atunci când producția este mare și eliberarea acesteia atunci când producția este scăzută”.

Citește și: Noua lege a Pensiilor. Schimbări majore în calculul stagiilor de cotizare. Casa de Pensii dezvăluie totul

Sursa citată mai menţionează că Ministerul Energiei și compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlată de minister au fost desemnate ca entități de implementare. În acest moment este în derulare licitația de contractare a elaborării studiului de fezabilitate a proiectului.

Citește și: Tot mai mulți clienți își fac cumpărăturile în rate. La ce capcane ascunse sunt expuși: „Coșul mediu ajunge la 4.000 de lei”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult