România vrea să cumpere 44 de vehicule amfibii de asalt de tip AAV-7, iar solicitarea făcută de MApN a fost aprobată de comisiile parlamentare, notează Money.ro. Vehiculele de tip amfibii provin din inventarul infanteriei marine a Statelor Unite ale Americii și vor fi cumpărate prin intermediul programului Foreign Military Sales. (FMS) Inițial, SUA aprobase vânzarea a 21 de astfel de vehicule României.
„Prin Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. S-82 din 16 mai 2024 a fost aprobat Memorandumul privind suplimentarea cantităţii de vehicule amfibii de asalt tip AAV-7. (…) Potrivit solicitării, în vederea implementării Planului de înzestrare al Armatei României, Ministerul Apărării Naţionale continuă demersurile pentru achiziţia de noi echipamente militare care să contribuie la modernizarea armatei şi îmbunătăţirea capabilităţilor operaţionale, având ca obiectiv esenţial îndeplinirea misiunilor şi a obligaţiilor ce îi revin”, se arată în adresa comisiilor parlamentare de apărare, transmisă Birourilor permanente reunite. Totodată, înzestrarea cu echipamente militare pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu mijloace care să asigure supravieţuirea în câmpul tactic, cu o mobilitate şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită are în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei până în anul 2040″, se arată în document.
Inițial, președintele României, Klaus Iohannis, a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire a contractului de achiziție pentru cele 44 de vehicule amfibii de asalt tip AAV-7, din inventarul infanteriei Marine a Statelor Unite ale Americii.
Ministerul Apărării Naționale a continuat demersurile pentru achiziția noilor echipamente militare care să contribuie la modernizarea armatei, dar și la îmbunătățirea capabilităților operaționale.
Valoarea contractului de achiziție prezentat a fost estimată la 270 de milioane de dolari, fără TVA, pe baza datelor de fundamentare colectate, valoarea exactă urmând să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.