- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii află ce facturi la energie vor plăti în iarna 2024. Sebastian Burduja confirmă decizia finală

05 Oct, 09:30 • Bumbeneci Diana
Procedură de infringement împotriva României din cauza prețurilor la energie. Ministerul Energiei anunță că plafonarea va fi menținută.
Românii află ce facturi la energie vor plăti în iarna 2024. Sebastian Burduja confirmă decizia finală

Ministerul Energiei

a transmis că România „a luat act de solicitările Comisiei Europene”, după ce executivul UE a anunțat că deschide o procedură de infringement împotriva țării noastre din cauza plafonării și compensării prețurilor la energie. „Schema de compensare și plafonare va rămâne în vigoare în forma actuală, așa cum prevede legea, cel puțin până la 1 aprilie 2025”, anunță ministerul.

Ce se va întâmpla cu facturile la energie

„România a luat act de solicitările Comisiei Europene în ceea ce privește cadrul legislativ actual aferent sistemului energetic românesc. Schema de compensare și plafonare va rămâne în vigoare în forma actuală, așa cum prevede legea, cel puțin până la 1 aprilie 2025, iar pentru perioada următoare, România se va consulta îndeaproape inclusiv cu specialiștii Comisiei Europene, astfel încât să putem asigura un preț cât mai accesibil și competitiv la energie electrică și gaze naturale pentru toți românii și mediul de afaceri”, se arată într-un comunicat de presă.

Procedura de infringement demarată de Comisia Europeană este într-o etapă incipientă, în care România a primit o scrisoare de punere în întârziere. Aceasta nu reprezintă o condamnare sau sancțiune, ci un apel la clarificare și ajustare a legislației naționale pentru a fi conformă cu normele Uniunii Europene, menționează comunicatul citat.

Conform Ministerului Energiei, România are două luni pentru a răspunde și a furniza informații suplimentare sau pentru a propune soluții care să corecteze problemele identificate. Dacă răspunsul nu este considerat satisfăcător, Comisia poate emite un aviz motivat, urmat eventual de sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Procedura poate dura luni sau chiar ani, oferind astfel timp pentru a discuta și implementa soluții.

Citește și: Decizie majoră pentru toți românii care plătesc facturi la energie. Burduja dă cu pumnul în masă: „Nu putem tolera inechităţile”

Comisia solicită României să elimine restricțiile privind prețurile și exportul de energie electrică și gaz.

„Astfel, Comisia Europeană a decis să deschidă o procedură de încălcare a dreptului comunitar prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României (INFR(2024)2194) pentru restrângerea libertății participanților pe piață de a-și determina prețurile angro la energie electrică și gaze, precum și exportul de gaze.

Mai precis, România a introdus măsuri naționale care impun anumitor producători de energie electrică să contribuie cu toate veniturile peste un anumit prag de preț la un fond de tranziție energetică și obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producția lor la prețuri fixe anumitor clienți.

Aceste măsuri naționale sunt incompatibile cu Directiva (UE) 2019/944 și Regulamentul (UE) 2019/943 privind piața internă a energiei electrice, precum și cu Directiva 2009/73/CE privind regulile comune pentru piața internă a gazelor naturale, anunță executivul european”, se mai notează în comunicat.

Vezi și: România este gata de iarnă. Sebastian Burduja: „De astăzi avem depozitele de gaze pline”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult