Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a transmis că propunerile formaţiunii liberale pentru susţinerea clasei de mijloc au fost aprobate de Comisia Europeană. Conform liberalului, se va menține cota unică de impozitare şi în anul 2025, aşa cum a propus PNL, şi nu va fi impozit progresiv, cum doreşte PSD.
„Propunerile PNL pentru susţinerea clasei de mijloc au fost acceptate de Comisia Europeană. Cota unică, cea mai bună pentru România, rămâne în vigoare şi în anul 2025, aşa cum a susţinut Partidul Naţional Liberal, nu va fi impozit progresiv, aşa cum îşi doresc Marcel Ciolacu şi Partidul Social Democrat.
O altă propunere liberală: creşterea cotei de contributivitate eşalonat de la 4,75% la 6% la Pilonul 2 de Pensii a primit girul Comisiei. Am început creşterea cotei de contribuţie în mandatul meu de premier şi continuăm. Partidul Naţional Liberal rămâne garantul Pilonului 2 pentru ca românii să aibă mai mulţi bani la pensie”, a precizat Nicolae Ciucă într-o postare video pe Facebook.
Potrivit lui Ciucă, Comisia Europeană susţine şi demersul liberal de creştere a bonificaţiei pentru buni platnici de la 3% la 5%.
„Sunt 560.000 de firme în România care îşi plătesc taxele la timp. Este vremea să arătăm respect pentru antreprenori. PNL rămâne principalul aliat al clasei de mijloc, al românilor care muncesc şi au iniţiativă”, a transmis Nicolae Ciucă.
PSD anunță, într-un comunicat de presă, că după discuțiile cu sindicatele și patronatele s-a ajuns la concluzia ca nicio taxă să nu crească în 2025. Comunicatul nu vorbește însă despre modificările fiscale posibile din anii următori, în condițiile în care în spațiul public, liderii PSD au adus în discuție de mai multe ori posibilitatea trecerii la un sistem de impozitare progresivă. De asemenea, reducerea deficitului bugetar rămâne în continuare o problemă majoră pentru guvernul României.
Potrivit unor surse Antena 3 CNN, la discuțiile cu sindicatele și patronatele s-a vorbit despre impozitul progresiv, astfel încât cei cu salarii mari să fie taxați mai mult. Comunicatul PSD face doar mențiunea că trebuie redusă „povara fiscala în special la nivelul salariaților cu venituri mici și medii”.
„Concluzia comună a consultărilor dintre Partidul Social Democrat și reprezentanții patronatelor și sindicatelor este că România nu își permite creșteri de taxe în intervalul următor, iar soluțiile cele mai importante pentru susținerea economiei naționale trebuie să vizeze încurajarea muncii, creșterea productivității și reducerea poverii fiscale în special la nivelul salariaților cu venituri mici și medii”, se arată în comunicatul PSD.
„Soluțiile de guvernare pentru dezvoltarea economică și echilibrarea bugetară pe termen mediu și lung trebuie să pună accentul pe stimularea investițiilor și a activităților economice din România, concomitent cu întărirea disciplinei fiscale și creșterea gradului de conformare din partea contribuabililor”, susțin social democrații.
Sindicatele și patronatele vor trimite în perioada următoare propunerile scrise, care vor fi luate în considerare în elaborarea Programului de guvernare propus de PSD pentru legislatura 2025-2028.
Dezbaterile organizate cu sindicatele și patronatele au fost coordonate de prim-vicepreşedintele Sorin Grindeanu şi de preşedintele Consiliului Naţional, Mihai Tudose. De curând, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „în 2025 este exclus” ca România să treacă la impozitarea progresivă. De altfel, Ciolacu a ținut să transmită că nu exclude nici posibilitatea de a menține cota unică, întrebat dacă impozitul progresiv ar putea să fie introdus în 2026.