Cea mai importantă componentă a datoriei românilor, respectiv mai mult de jumătate (52%), este reprezentată de credite ipotecare, care au ajuns la un sold de 105 mld. lei, iar 35% din datorie (adică 68 mld. lei) reprezintă credite de consum, conform BNR.
Un credit bancar nu este decât o scăpare a oamenilor, o punte pe care aceștia o accesează pentru a-și facilita viașa sau, cel puțin, așa cred ei. Sunt foarte multe tipuri de credite în ziua de astăzi, precum credit ipotecar, credit de consum, iar lista poate continua, astfel oferind o nișă largă de alegeri.
Privind dintr-o perspectivă mai largă, atât creditele ipotecare şi de consum, cât şi creditele luate de români de la IFN-uri (instituţii financiare nonbancare) şi creditele cesionate şi scoase în afara bilanţului rezultă că îndatorarea totală a populaţiei ajungea după 9 luni/2023 la circa 194 mld. lei, mai mare cu circa 80% faţă de 2008.
Ai putea fi interesat și de: Cristian Dinu a renunțat la job-ul de la bancă pentru a începe propria afacere de la 0. Astfel a luat naștere Yuppy.yee, o firmă de organizare de evenimente pentru copii
S-a constatat o ascensiune a îndatorării populației, iar aceasta a fost, bineînțeles, influențată în ultimii ani de majorarea creditării bancare. Aceasta reprezintă cea mai mare parte a datoriei românilor. În comparație cu anul 2008, soldul creditării ipotecare din România este acum de cinci ori mai mare, în timp ce soldul creditelor de consum este în scădere cu 13%.
„Cea mai importantă componentă a datoriei românilor este reprezentată de creditele bancare ipotecare (54,2% din total), în uşoară scădere (-1% în termeni anuali), urmată de creditele bancare de consum (35% din total), care au consemnat o creştere de 1,8% în termeni anuali“, scrie BNR în Raportul asupra stabilităţii financiare, potrivit Ziarul Financiar.
Este bine cunoscut faptul că a fost mai gravă criza din anul 2008, iar crizele recente au oprit tendinţa de creştere a indicatorului de rezistenţă şi de scădere a gradului de îndatorare, pe fondul majorării serviciului datoriei ca urmare a majorării ratelor de dobândă.
Ai putea fi interesat și de: Vești noi în domeniul bancar! Alpha Bank Romania anunță lansarea acordării creditelor de nevoi personale într-un proces 100% digital