Românii au început căutările pentru locurile de muncă în forță în primul trimestru al acestui an! Așa cum relatează wall-street.ro, au fost numărate 2.7 milioane de aplicări, iar numărul candidaților este în creștere la nivelul platformelor speciale de recrutare.
Potrivit informațiilor prezentate de eJobs, primul trimestru al acestui an se încheie cu 2.7 milioane de aplicări pentru locurile de muncă. Tabloul este aproape identic cu cel de anul trecut, în perioada similară, dar cu toate acestea, se pare că numărul candidaților a crescut semnificativ.
La ora actuală, 20.000 de persoane noi sunt înscrise în cadrul platformei de recrutare eJobs, reprezentând o mărire de 20% față de perioada similară a anului trecut. CEO-ul aplicației a precizat că acest lucru ne arată că românii au intenția de a-și schimba locul de muncă în perioada următoare.
Te-ar putea interesa și: Doar 33.000 de români au reușit să se angajeze în ianuarie și februarie prin ANOFM. Instituția anunță ce joburi au preferat românii
„Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau de aplicări, însă vedem o schimbare majoră în ceea ce privește numărul de candidați nou apăruți în platformă. Astfel, de la începutul anului și până acum, avem 200.000 de candidați noi, cu 20% mai mult decât în aceeași perioadă din 2022.
Vorbim, deci, despre cel mai mare număr de candidați din istorie. Faptul că acest lucru nu se reflectă încă în nivelul aplicărilor ne arată că aceștia au intenția de a-și schimba jobul în perioada următoare, dar prospectează, pentru moment, piața și așteaptă, cel mai probabil, să vadă care va fi cursul economiei în următoarele luni”, spune Bogdan Badea.
Românii prezintă mai mult interes pentru locurile de muncă remote, dar la fel de bine, a fost sesizată o scădere semnificativă a numărului de aplicări pentru ofertele din străinătate. 84.6% dintre aplicări sunt pentru joburile din România, astfel, doar 1.6% dintre ele sunt pentru locurile de muncă din afară și 13.8% pentru remote.
„Dacă joburile din străinătate au intrat într-un picaj abrupt în 2020 din care nu au reușit să își mai revină, în cazul joburilor remote observăm că, pe măsură ce numărul de opțiuni scade, crește dorința candidaților pentru acest mod de lucru”, precizează CEO-ul eJobs.
Domeniile în care s-au angajat cei mai mulți români sunt retailul, serviciile, call center, IT, telecom, transport sau logistică, iar în cele din urmă, industria alimentară. Dintre ofertele de muncă postate, aproape jumătate au fost destinate candidaților entry – level.
Persoanele cuprinse între 25 și 35 ani au înregistrat cele mai multe aplicări, respectiv, peste 1 milion. 803.000 au aparținut segmentului 18 – 24, 500.000 din intervalul 36 – 45 și aproape 300.000 din segmentul de peste 45 ani.
„Categoria de vârstă 18 – 24 de ani a explodat față de primul trimestru al anului trecut, creșterea fiind de mai mult de 150.000 de aplicări. Este segmentul care a cunoscut cea mai mare fluctuație în dinamică în acest interval de timp, în vreme ce candidații din zona 25 – 35 de ani au înregistrat chiar o ușoară scădere”, spune Badea.
Citește și: Jobul simplu din România plătit cu peste 1.000 de euro. Cât de ușor poți primi acest venit lunar