- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii ar putea plăti mai puțin la ratele în euro. Banca Europeană face marele anunț

08 Jun, 12:18 • Fundeanu Madalina
Vești bune pentru românii cu rate în euro! Aceștia ar putea plăti mai puțin, datorită scăderii dobânzii-cheie.
Românii ar putea plăti mai puțin la ratele în euro. Banca Europeană face marele anunț

Vești bune pentru românii care au de plătit rate în euro! Pentru prima dată, în ultimii cinci ani, Banca Centrală Europeană a luat decizia să scadă dobânda de referință, conform Antena 3 CNN.

Astfel, românii ar putea plăti mai puțin pentru ratele făcute în euro. Acest lucru se întâmplă pentru că scăderea dobânzii-cheie va aduce un indice EURIBOR mai mic.

Românii care au rate în euro ar putea să plătească mai puțin

Consiliul guvernatorilor a decis de curând să reducă cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor BCE. Încă de la ședința Consiliului guvernatorilor din luna septembrie a anului trecut, inflația s-a redus cu peste 2,5 puncte procentuale, iar perspectivele inflației s-au ameliorat semnificativ. De asemenea, și inflația de bază s-a îmbunătățit, întărind indiciile privind o scădere a presiunilor inflaționiste.

Ai mai putea citi și: O nouă escrocherie în România te poate lăsa cu datorii. Victimele s-au trezit cu credite de mii de lei lei luate fără știrea lor

rate în euro
rate în euro

Impactul scăderii ratelor de dobândă va fi resimțit diferit de către clienții băncilor, în funcție de tipul de contract, mai precis contractele de credit în euro cu dobândă variabilă, căci cele cu dobândă fixă nu vor fi afectate.

De obicei, băncile își actualizează dobânda la credite la 3 sau la 6 luni, depinde de contractul pe care îl are fiecare client. La următoarea actualizare va fi încorporat noul nivel al dobânzii, iar ratele ar putea scădea considerabil.

EURIBOR reprezintă indicele în funcție de care se calculează ratele românilor stabilite în euro. Scăderea acestui indice cu 0,25% ar însemna pentru fiecare rată lunară plătită de români, în medie, aproape 10-20 de euro.

De exemplu, pentru un credit de 50.000 de euro, luat pe o perioadă de 30 de ani, această scădere a indicelui EURIBOR ar însemna opt euro mai puțin, adică aproape 40 de lei, de la 358 de euro atât cât este rata până la 350 de euro.

Această scădere este relativ mică, conform analiștilor, însă este o veste bună pentru români. Atât Banca Națională a României, cât și Banca Centrală Europeană vor reduce treptat aceste dobânzi, spun specialiștii, pentru că încă există presiuni inflaționiste.

Vezi mai multe știri: Capcana în care cad românii cu credite ipotecare. De ce riscă să rămână fără case și apartamente