- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii ar putea primi înapoi banii de pe bonurile de cumpărături. Noul plan al Ministerului de Finanțe

28 Jun, 11:36 • Amarie Giorgiana
Românii care cer bonuri fiscale ar putea primi banii înapoi, potrivit unui nou plan pentru combaterea evaziunii fiscale, inițiat de Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. În acest mod, cetățenii români vor fi încurajați să ceară bonul la cumpărături.
Românii ar putea primi înapoi banii de pe bonurile de cumpărături. Noul plan al Ministerului de Finanțe

Românii care cer bonuri fiscale au șansa să primească banii înapoi. Asta prevede un plan inițiat de Ministrul Finanțelor, Macel Boloș. În acest fel, românii vor fi încurajați să ceară bonul atunci când merg la cumpărături. Bonul poate fi solicitat la coafor, service-uri auto, magazine de cartier și altele. Astfel, cetățenii ar utea primi reduceri la taxe și impozite sau chiar o sumă de bani înapoi, potrivit declarației făcute de Marcel Moloș la Observator.

Românii ar putea primi înapoi banii de pe bonurile de cumpărături. Anunțul Ministrului de Finanțe

Prin inițiativa Ministerului de Finanțe, românii vor fi încurajați să ceară bon fiscal de fiecare dată când merg la cumpărături. Pentru o parte dinre ele, clienții ar putea primi banii înapoi. Sistemul este numit și credit fiscal și se lucrează la el la Ministerul Finanțelor.

„Un fel de deduceri pe care le-ar avea constribuabilul persoană fizică, dacă ar aduce bonuri dintr-o zonă de activitate cu risc fiscal mare”, s spus  Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

De obicei, cei mai mulți bani nedeclarați provin din domeniul serviciilor: service-uri auto, saloane de înfrumusețare, industrie alimentară, agricultură sau comerț. Pentru a beneficia de aceste reduceri, persoanele trebuie să se înscrie în Spațiul Privat Virtual de la Agenția Națională de Administrare Fiscală(ANAF).

Citește și: Se lansează ghidul e-Transport. Marcel Boloș: „Este un sistem creat special pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală”

„Te-ai dus la un service auto, te-a costat 500 lei. Ai cerut chitanţă, în acel moment pe bonul fiscal ţi-a apărut codul numeric personal şi în sistemul nostru de evidenţă fiscală, după CNP, ţi se adună toate cheltuielile pe care le-ai făcut în domeniile acestea de servicii”, a spus Boloș, ministrul Finanţelor.

La cheltuieli în valoare de 5.000 lei pe lună, spre exemplu, valoarea creditului fiscal sau a cash-back-ului ar putea fi de 10% din sumă. „Înseamnă că ai 500 de lei pe care poţi să-i foloseşti fie să-ţi compensezi alte impozite şi taxe pe care le datorezi, fie să ţi se ramburseze pur şi simplu”, mai spune Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Citește și: Noile măsuri fiscale, aprobate de Guvern. Marcel Boloș: Impozitul de 0,5% pentru clădirile de peste 2,5 milioane lei, amânat până la 30 septembrie