Românii au acces limitat la credite! Zece bănci au făcut o înțelegere cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele și serviciile de creditare pentru persoanele fizice, a informat antena 3 CNN.
Citește și: Este știrea zilei! Comisia Europeană a dat undă verde României pentru creșterea pensiilor
Consiliul Concurenței anunță luni, într-un comunicat remis presei, că a terminat controalele la Biroul de Credit, la Asociația Română a băncilor și la zece băni, precum: Alpha Bank, CEC Bank, Garanti Bank, Raiffeisen Bank, ING Bank, Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, Credit Europe Bank și First Bank.
În timpul investigației au fost ridicate documente care vor fi ulterior analizate.
„Avem deja în derulare o investigație care vizează modul în care băncile calculează indicii de referință ROBOR/ROBID, ce stau la baza stabilirii dobânzilor. De data aceasta ne uităm și la condițiile de acces la credite, suspiciunea fiind că prin modul cum se calculează scorul de credit se blochează accesul unor clienți la credite”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
De asemenea, Autoritatea de concurență a explicat că există suspiciunea că acționarii Biroului de Credit, care se ocupă cu colectarea și prelucrarea datelor ce constituie portofoliul de client și în funcție de care se stabilește scorul FICO, ar limita accesul consumatorilor la credite.
Mai mult, este evaluată capacitatea unui client de a rambursa banii, în funcție de scorul FICO. Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.
Potrivit unui comunicat, efectuarea inspecțiilor nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor. Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească.
Alte articole: Anunţ oficial de la INS: Ce se întâmplă cu banii românilor DOCUMENT