Când e vorba de locuințe ieftine, sunt bine primite. Așadar, românii au sărit pe casele ieftine care s-au pus la vânzare în Ungaria, pentru care prețurile începeau de la 5.000 de euro. Chiar dacă au mai rămas puțini, pentru că nu au luat în calcul traiul în Ungaria, mulți continuă să-și cumpere locuințe aici, a anunțat dcnews.ro.
Vezi și: O nouă vamă pentru România și Ungaria. Când încep lucrările pentru drumul de mare viteză
Întâmplarea face că o femeie din Brașov, pe nume Keresztes Demelza, stabilită în Ungaria de peste 10 ani de zile, dezvăluie ce se întâmplă cu românii care și-au cumpărat case, dar apoi au plecat. Chiar dacă locuințele erau date la prețuri accesibile, după mutare, românii s-au confruntat cu diverse probleme.
Majoritatea care au făcut acest pas nu a luat în considerare faptul că, în Ungaria nu se găsesc locuri de muncă, nu cunosc foarte bine limba lor.
„Unii s-au mutat sau pur și simplu nu mai sunt în viață. Acum suntem foarte puțini. Fiecare a încercat să meargă într-o zonă unde sunt români sau să se întoarcă pentru că zi de zi întâlnesc români cu care vorbesc și sunt de naționalitate maghiară. Au trăit în România, dar mi-au spus că și după 10 ani, și după 30, suntem priviți ca români.
Pe unii îi apucă melancolia când ne aud cu accentul secuiesc și chiar ne primesc cu brațele deschise. Dar sunt și unii foarte sceptici ca și cum ai încerca să le iei locul de muncă, care este al lor pentru că s-au născut aici și tu ai venit ca străin și doar așa te-ai băgat în seamă. Ești privit ca român. Atunci când mergi undeva se uită după locul de naștere și se aude accentul. Eu am făcut școală românească, se aude accentul”, a povestit femeia originară din Brașov.
Femeia a detaliat faptul că, li s-au făcut foarte repede dor românilor de casă și că după o vreme pe oameni îi apucă melancolia.
Citește și: Electrolux va opri producția la o fabrică de frigidere din Ungaria. Sute de angajați vor rămâne șomeri