- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii au dat 7 miliarde de euro pe medicamente. „Am o cutie cu tot felul pentru urgențe”

21 Aug, 22:35 • Bugiu ⁠Ana Maria
Aproape 7 miliarde de euro sunt dați de către români pe medicamente. Printre cele mai comune boli se numără cele de inimă și de stomac.
Românii au dat 7 miliarde de euro pe medicamente. „Am o cutie cu tot felul pentru urgențe”

Românii ajung să dea pe medicamente 7 miliarde euro și mai mult de jumătate dintre ele sunt pentru boli cardiovasculare sau de stomac. În plus, românii sunt ultimii la capitolul acces la servicii medicale de ultimă generație, potrivit stirileprotv.ro.

Te-ar putea interesa și: Atenție la falsele medicamente ce promit vindecarea cancerului! Escrocii ne expun la un pericol imens

foto: medicamente

Românii au dat 7 miliarde de euro pe medicamente. „Am o cutie cu tot felul pentru urgențe”

Întrebați ce fel de medicamente au în casă, românii răspund că au „mai din toate felurile”, dar în special pentru durerile de cap, stomac și bolile de inimă.

Individ: „Dureri de gât și dureri de cap ocazional”.

Reporter: „Cât de mare e spațiul rezervat pentru ele?”.

Răspuns: „Un dulap, ca dulapul de la baie. Când se golesc completăm”.

Răspuns 2 „Am așa o cutie cu tot felul din astea pentru urgențe. Eu rar, mai mult părinții, tata are des dureri de cap și mai folosește”.

Mulți doctori spun că unii români cumpără medicamente fără să mai treacă și pe la medicii specialiști, ceea ce nu trebuie să mai fie practicat.

„Automedicația este o problemă la noi în țară. Poate că există în continuare teama de a te duce la medic și de multe ori apelezi la sfaturi de pe internet sau la un vecin. Și toate lucrurile acestea pot duce la lucruri foarte grave”, a zis Ioana Mihăescu, Colegiul Farmaciștilor Cluj-Napoca.

Românii achiziționează peste 300 de milioane de cutii cu medicamente, cele mai multe fiind pentru bolile de inimă și de stomac.

Medicii cardiologi afirmă că din ce în ce mai mulți tineri se află printre pacienții lor.

„Ocupăm un loc fruntaș în Europa în ce privește incidența bolilor fumatul, sedentarismul hipertensiune arterială, diabetul zaharat toate acestea contribuie la acest profil înalt de risc cardiovascular. Avem pacienți și de 20 și ceva de ani – 30 care se prezintă la noi pe terapie intensivă”, Ruxandra Beyer, medic cardiolog.

Mai mult, românii sunt tentați să ia foarte multe medicamente într-un timp scurt și pentru cauze diferite, fără să se consulte cu un medic specialist sau să se informeze, crezând că așa poate se fac „bine mai repede”. Medicii sunt împotriva acestei metode, fără dar sau poate.

„Românii au un stil de viață neregulat, stresant, cu alimentație necorespunzătoare, cu abuz de sare, cu abuz de grăsimi, cu abuz de băuturi energizante. Aici mă refer foarte mult și la tineri. Lipsa de odihnă, suprasolicitare, stresul de la locul de muncă sunt alte cauze. Și se oglindește în consumul mare de medicamente”, Daniela Negucioiu, medic primar.

Te-ar putea interesa și: Vești bune pentru milioane de români. Locul în care poți duce medicamentele expirate sau neutilizate