Volumul investițiilor în imobiliare din România a înregistrat, conform declarațiilor lui Andrei Drosu, Senior Consultant la firma de consultanță imobiliară iO Partners. Estimările indică că ar fi vorba despre aproximativ 500 de milioane de euro în 2023, înregistrând o scădere de 47% față de media ultimilor cinci ani, transmite Economedia.
„Interesul pentru sectorul de retail a revenit în 2023, reprezentând 58% din acest volum, o tendință care anticipăm că va continua”, spune el.
În anul 2023, numărul tranzacțiilor imobiliare în România în valoare de peste 5 milioane de euro a înregistrat o scădere de o treime, ajungând la doar 24. În același timp, dimensiunea medie a acestor tranzacții a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, ajungând la 20,7 milioane de euro. Investitorii locali au contribuit doar cu 23% din totalul volumului de investiții.
În consecință, piața de investiții în România a suferit o contracție semnificativă în toate clasele de active, inclusiv o scădere în numărul și dimensiunea tranzacțiilor. Cu toate acestea, este important de subliniat că piața imobiliară românească a înregistrat o performanță remarcabilă în 2022, atingând un nivel record de 1,2 miliarde de euro și stabilind astfel un punct de referință înalt pentru comparațiile anuale.
Potrivit unui raport elaborat de iO Partners în colaborare cu JLL, investițiile totale în active imobiliare comerciale, incluzând birouri, spații comerciale, logistice, industriale și hoteluri, în Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia și România, au însumat 5,1 miliarde de euro în 2023 – cea mai mică cifră anuală din ultimul deceniu.
Polonia, România și Slovacia au înregistrat cea mai semnificativă scădere în volumele anuale de tranzacționare, suferind o reducere de aproximativ 60% față de anul anterior. În Cehia, scăderea a fost mai mică, de doar 27%, în timp ce Ungaria a înregistrat un declin anual de 30%, conform datelor furnizate de iO Partners în cadrul raportului realizat în colaborare cu JLL.
„Anul 2024 a început într-o notă mai optimistă, cu prognoze de accelerare a creșterii economice la nivel global, precum și în Europa Centrală și de Est, anticipându-se o scădere a costurilor de împrumut și pe fundalul unei performanțe robuste a piețelor bursiere.
Acest lucru se reflectă și într-o activitate tranzacțională mai intensă pe piața imobiliară la începutul anului. Prin urmare, ne așteptăm la mai multă lichiditate și la apariția unor noi repere de preț care ar trebui să reducă diferența dintre așteptările vânzătorilor și ale cumpărătorilor”, a declarat Andrei Văcaru, CEE Head of Capital Markets la iO Partners.
Te-ar putea interesa și: Taxele notariale pentru tranzacții imobiliare au crescut. Românii plătesc și cu 25% mai mult