În prima zi de Paște, consumul de energie electrică a scăzut sub pragul de 3000 MW, atingând cel mai redus nivel înregistrat din anul 2007. Recordul anterior fusese stabilit în Duminica Floriilor, la ora 13:43, când consumul instantaneu de electricitate al României ajunsese la 3.636 MW, arată Economedia.
Dacă acest nivel este cel mai scăzut înregistrat din 2007, atunci cu certitudine poate fi considerat cel mai redus din întreaga istorie modernă a României, având în vedere consumul industrial semnificativ din deceniile anterioare, mult mai mare decât cel din prezent. Ziua de 28 aprilie a consemnat un nou minim istoric de consum, după ce pe 14 aprilie se înregistrase deja un record negativ de 3.900 MW.
Specialiștii explică această scădere a consumului de energie electrică prin două elemente. Mai exact, primul factor luat în calcul este contribuția prosumatorilor, acele persoane sau companii care dețin instalații proprii capabile să genereze energie electrică, iar în zilele însorite și calde, aceștia își pot satisface nevoile interne fără a recurge la achiziționarea de electricitate din rețea.
Te-ar putea interesa și: E.ON raportează că furturile de gaze și energie electrică au crescut cu 40% în 2023. Avertismentul companiei pentru românii care se branșează ilegal
Al doilea factor este legat de scăderea consumului general, atât în sectorul industrial, cât și în cel casnic. Deși prețurile pe piață au scăzut considerabil, ajungând sub nivelurile din perioada pre-2022, anul în care a avut loc invazia rusă în Ucraina, fabricile și marii consumatori industriali de energie electrică încă nu și-au reluat producția la capacitate maximă.
În această situație se află și Alro Slatina, care de obicei reprezintă aproximativ 10% din consumul total de energie electrică al României și care nu a revenit la nivelul obișnuit de producție. În același timp, Liberty Galați operează doar într-un singur furnal. De asemenea, tot mai multe fabrici încep să devină prosumatori, generând parte din energia de care au nevoie intern. P
e lângă aceste aspecte, condițiile meteo favorabile determină populația să nu mai folosească electricitatea pentru încălzire, contribuind astfel la scăderea generală a consumului de energie electrică.