Mai sunt aproape două săptămâni până la Crăciun, iar mii de pachete ticsite cu bunătăți tradiționale sunt pregătite pentru românii plecați peste hotare. De aceste sărbători, pe lângă pastramă, cârnați afumați și șunculiță, în colete au fost înghesuite și diverse conserve din cămară, greu de găsit în magazine sau la prețuri ieșite din comun. Oamenii au trimit în străinătate inclusiv varză acră pentru sarmale, țuică și chiar vin.
Ai mai putea citi: Uniunea Europeană investește peste 600 milioane euro în infrastructura energetică. România se află pe lista țărilor care primesc bani
În satele din Maramureș, mulți gospodari care au rude în străinătate au sacrificat deja porcii, ca să aibă timp să trimită pachete cu „de toate” celor dragi. Mulți prepară înainte șuncă, salam, jumărele și alte produse tradiționale, numai bune de trimis peste graniță.
Coletele sunt atent pregătite din timp, să ajungă în bună stare la mii de kilometri pentru masa de Crăciun. Un pachet cântărește aproximativ 30 de kilograme, iar pentru transport oamenii plătesc un euro pe kilogram.
„Dulceață pun, că le place, zacuscă, castraveți, varză murată, că le trebuie să facă sarmale. Le trimit în Irlanda”, a transmis Rodica Muthi, pentru ProTV.
Și în fabrici se lucrează la foc continuu, pentru a onora toate comenzile. Cele mai multe comenzi sunt primite în prezent de abatoare.
„Lumea își cumpără pentru masa de Crăciun să aibă produse. În primul rând cârnatul de casă, caltaboșul, toba”, a transmis Ioan Tătăran, proprietar fabrică.
Ai mai putea citi și: Nu ai luat tot concediul în 2022? Iată cum îl poți recupera și ce beneficii ai