- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii au investit mai mulți bani în cărți în 2022. Care sunt perspectivele pentru 2023

13 Feb, 10:52 • Stefan Simion
Piața de carte s-a bucurat de succes în 2022. În ciuda inflației și a prețurilor crescute, românii nu au renunțat la pasiunea de a citi.
Românii au investit mai mulți bani în cărți în 2022. Care sunt perspectivele pentru 2023

Contextul scumpirilor a adus amenințări severe în mai multe domenii, precum și cel al cărților. În ciuda acestui fapt, piața de carte s-a bucurat de succes în 2022, citează zf.ro. Reprezentanții din industrie nu se așteptau la acest lucru.

Un număr mare de români a investit în cărți pe parcursul anului trecut. Reprezentanții editurilor și ai librăriilor nu aveau așteptări de la vânzările din piața de carte, având în vedere contextul scumpirilor. Cu toate acestea, oamenii nu au fost împiedicați din a-și susține una dintre cele mai mari pasiuni: cititul.

Ce cărți s-au vândut cel mai bine în 2022

Cărțile pentru copii și cele de dezvoltare personale au înregistrat cel mai mare număr de vânzări pe parcursul anului trecut. Acest lucru arată interesul pe care românii l-au acordat propriului progres, dar și beletristicii. Responsabilii din industrie consideră că există o legătură directă între evenimentele sociale și subiectele pe care cititorii preferă să le abordeze.

Vezi și: Târgul de Carte „Gaudeamus” Radio România. Autorii care au vândut cele mai multe cărți

„Credem că există o corelare directă între genurile preferate de cititori şi schimbările prin care trece astăzi mentalul colectiv, de la crize sociale şi economice, la nevoia individuală de evoluţie. De aceea, procentual la Curtea Veche Publishing topul este dominat de cărţile de dezvoltare personală, urmate cu un procent de 22% de volumele de educaţie financiară.

Nu întâmplător şi segmentul carte pentru copii ocupă un loc important, cu un procent de 13% din volumul total de vânzări. Aceasta este una dintre consecinţele benefice ale noilor tehnici de parenting, dar şi ale faptului că avem scriitori de literatură pentru copii extrem de valoroşi”, transmite directorul general al editurii Curtea Veche.

cărți
cărți

Legătura dintre evenimentele sociale și preferințele cititorilor se poate explica prin numărul crescut de vânzări al cărților care abordează teme politice, odată cu începerea războiului dintre Rusia și Ucraina. 8% din volumul tranzacțiilor au fost înregistrate în acest segment, conform datelor oferite de editura Curtea Veche.

Situația din 2022 a fost una promițătoare și pentru alte edituri. Cărțile de istorie, pentru copii sau de literatură universală sunt alte domenii în cadrul cărora s-a identificat o creștere, conform datelor oferite de editura Polirom.

„Domeniile cele mai vândute au fost: istorie, carte de copii, literatura universală, memorialistică şi carte practică. În general este respectată binecunoscuta regulă 80:20 – 20% dintre titluri aduc 80% din vânzări” spune Silviu Lupescu, directorul general al editurii din Iași.

Așteptări pentru vânzările din 2023

Reprezentanții industriei au declarat că perspectivele lor sunt limitate pentru acest an. Aceștia nu se așteaptă la creșteri semnificative în piața de carte.

„Faţă de anii „pandemiei”, piaţa de carte românească a cunoscut un uşor reviriment. Pentru o naţiune cu un procent însemnat de iliteraţi însă, nu ne putem aştepta la minuni, adică să nu rămânem la coada UE în ce priveşte consumul de carte.

Câteva întruniri ale editorilor  cu factorii de decizie din cultură şi educaţie, inclusiv cu premierul, s-au finalizat cu propuneri şi promisiuni, inclusiv acele „tichete de lectură” pentru elevi. Totul a rămas sub formă de vorbe ţi intenţii. Este deja un fapt cunoscut că preţurile la hârtie au crescut ameţitor. Dacă adăugăm şi inflaţia uriaşă, facturile ameţitoare, ratele la credit, nu cred că avem vreun motiv ca să fim optimişti în anul 2023”, menționează directorul general al editurii Polirom din Iași.

Citește și: OTOTO reinventează „magazinul de cartier”! Un concept cu totul inedit pe piața din România

Urmărește Daily Business pe Google News
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult
Alte articole
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce drepturi au pasagerii
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce ...
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice