Revolta aparținătorilor: mai mulți români au protestat în fața unui azil din sectorul 5 din București, închis de autorități. Ei afirmă că nu au existat probleme și nu vor să-i mute pe bătrâni, informează antena3.ro.
Angajații centrului închis de autorități în sectorul 5 din București au afirmat că autoritățile s-au uitat la cearșafuri, au observat o saltea care era desfăcută și o pernă care nu avea față de pernă. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care azilul a fost închis de autorități.
„S-au uitat la cearşafuri. Au văzut o saltea care era descusută. Dacă este o saltea din 40 sau 50, asta înseamnă o scăpare, nu? Că o pernă… O pernă a fost găsită fără față de pernă”, spun angajaţii centrului că li s-a reproşat.
Citește și: Pensii 2023. România are peste 4.76 milioane de pensionari. Care este pensia medie lunară
Aparținătorii sunt revoltați. O femeie a afirmat că mama sa este veterana centrului, aflată în azilul respectiv din 2014. Ea declară că mama ei trăiește la ora actuală datorită personalului și îngrijirii de care a avut parte.
„Mama mea este veterana centrului. Este din 2014 aici. Sechele AVC, paralizată, afazică, nu vorbește. Şi dacă trăiește la ora actuală este datorită personalului de specialitate și a îngrijirii pe care a primit-o aici. Considerăm că închiderea centrului reprezintă un abuz, mai ales că nu s-a ținut cont de problemele în primul rând ale bolnavilor”, a declarat o femeie a cărei mamă se află în azil.
O altă femeie, prezentă la protest, a declarat că tatăl ei este internat în azilul respectiv de 8 ani. Ea nu s-a arătat mulțumită de decizia autorităților.
„Tatăl meu este de 8 ani internat, cazat aici. Când l-am adus, l-am adus în scaun cu rotile. Nu vorbea, nu coopera. S-a recuperat și merge.
Are momente în care vorbește și poţi comunica cu el. Am servici. Am un copil mic care în momentul de față stă singur acasă. Deci nu știu cum aș putea să las și un bătrân neajutorat”, povesteşte o altă femeie.
Aparținătorii se tem că nu vor găsi suficient de repede un alt centru potrivit pentru rudele aflate în nevoie. Mai mult decât atât, românii se tem că o schimbare bruscă le-ar afecta starea seniorilor.
„Eu sunt disperată de situația care s-a creat pentru că soțul meu, dacă îl mut în altă parte înseamnă degradare, și nu-i trebuie foarte mult.
El n-are voie să schimbe locul, mediul”, spune soţia unui pacient al azilului.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Românii pot cumpăra mai mult cu banii din pensii. Zonele unde pensionarii primesc venituri cu 13% mai mari decât în 2022