Analiști economici spuncă cei care folosesc cu cap un card de credit își pot achita facturile, vacanțele sau electrocasnicele mult mai ușor. La polul opus se află clienții care îl confundă cu un card de debit și care la final plătesc foarte mult.
Specialiștii în finanțe recomandă să scăpăm de cheltuielile mari, precum ratele și facturile, atunci când primim salariul. Un alt sfat este să mutăm banii rămași într-un depozit sau într-un cont de economii.
„Cetăţeanul modern trebuie să fie isteţ financiar. Este suta ta de lei, pune-o la treabă, nu o lăsa să băltească acolo, în contul curent, dar şi mai rău, să o porţi în buzunar. A treia sugestie: un card de credit, al familiei, pentru plata facturilor”, a explicat analistul Adrian Mitroi pentru Observator News.
Un card de credit poate fi de mare ajutor pentru a gestiona finanțele personale, atât timp cât este folosit cu atenție. În caz contrar, acesta poate costa la fel de mult ca un împrumut obișnuit.
La solicitarea cardului de credit, banca analizează salariul, dar și alte venituri, precum banii proveniți din chirii, dar și din alte activități independente, acolo unde este cazul. Se iau în calcul profesia și experiența.
Perioada de grație este, în medie, de 55 de zile. Acesta este intervalul în care clientul trebuie să ramburseze, în funcție de bancă, între 5 – 10% din suma folosită, pentru a nu achita dobânzi de până la 20%.
„Capacana sau lucrul la care trebuie să fim puţin atenţi este, o dată, creşterea consumului. Sunt statistici, undeva spre 30% cumperi mai mult atunci când plăteşti ceva cu cardul de credit faţă de cash sau faţă de un card de debit”, spune consultantul financiar Adrian Asoltanie.
Adrian Mitroi explică cum putem folosi un card de credit pentru plata facturilor.
„Dacă este cu atenţie administrat, tu ai două luni în care poţi să îţi plăteşti facturile, cu cardul de credit. Nu ai de ce să mergi la bancă, la ghişeele operatorilor. Să ai plătite la zi toate creditele şi toate facturile este un confort extraordinar”.
„Cel mai mare beneficiu este să plătească în rate, fără dobândă, la comercianţi şi, bineînţeles, cu o anumită perioadă de graţie. Limita pe care o acordăm pentru cardul de credit este de patru salarii nete”, a declarat Mădălina Teodorescu, reprezentanta unei bănci.