- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Studiu: Românii, campioni la consumul de șaorma pe trei continente

12 Jul, 23:46 • Stefan Simion
România a dominat piața comenzilor de șaorma din Europa de Sud-Est, acoperind 69% din totalul comenzilor, conform unei analize realizate de Glovo cu ocazia Zilei Internaționale a Kebabului, sărbătorită pe 12 iulie.
Studiu: Românii, campioni la consumul de șaorma pe trei continente

În 2023, românii au comandat aproape 4 milioane de porții de șaorma, situând România pe primul loc la nivel global în rețeaua Glovo, care operează în 23 de țări, informează Agerpres.

Printre sortimentele preferate de români se numără șaorma mare de pui, șaorma la farfurie mare, șaorma cu carne de curcan și șaorma de pui cu brânză. Ingredientele cele mai populare sunt puiul, curcanul, vita, mixul de carne și falafelul. Peste jumătate de milion dintre comenzi au fost livrate în format la farfurie, înregistrând o creștere de 17% față de 2022, conform comunicatului Glovo.

Românii, campioni la consumul de șaorma pe trei continente

„Minutul de aur” pentru comenzi a fost înregistrat pe 21 noiembrie, la ora 19:14, cu peste 30 de comenzi de șaorma livrate simultan în toată țara. Ziua cu cele mai multe comenzi a fost 8 martie, cu peste 600 de porții de șaorma livrate pe oră, urmată de 12 ianuarie și 15 martie.

Citeste si Atenție! Aceste legume te îngrașă mai mult decât o prăjitură sau o shaorma. Produsele pe care trebuie să le eviți

Intervalul orar preferat pentru comenzi este seara, între orele 18:00 și 21:00, reprezentând 35% din totalul comenzilor, în timp ce 27% dintre comenzi au fost plasate în orele prânzului, între 12:00 și 15:00.

Câte șaorme au comandat românii

Primăvara este anotimpul cu cele mai multe comenzi de șaorma, iar luna ianuarie a înregistrat cel mai mare apetit pentru acest preparat. Cele mai multe comenzi au venit din București, Constanța și Timișoara, iar orașele cu cea mai mare creștere a cererii față de 2022 sunt Lugoj, Sighișoara și Turda.

Un bucureștean deține titlul de „cel mai mare fan al șaormei”, cu 349 de comenzi efectuate anul trecut, iar cea mai scumpă comandă a fost înregistrată în Ploiești, unde un utilizator a cheltuit 1.600 de lei pe șaorma.

Citeste si Prețul uimitor pe care l-a plătit un bărbat pentru o shaorma vegetariană. Nu i-a venit să creadă când a văzut nota de plată! 

Cât câștigă un șaormar în București. Salariul este mai mare decât al unui profesor

Să fii shaormar nu este chiar ușor, pentru că programul de lucru este obositor și solicitant. Nici mediul de lucru nu e foarte relaxant, mai ales dacă vin comenzi peste comenzi. Pe lângă cele enumerate mai sus, mai este vorba și de temperaturile ridicate din interiorul unui astfel de local, temperaturi pe care nu le poate suporta oricine.

Conform anunțurilor de angajare, această meserie ajunge să fie plătită cu mult peste media obișnuită. Salariul se oferă în funcție de experiență și dexteritate, începe de la 4.500 de lei și poate ajunge chiar și la 6.000 de lei, potrivit RomâniaTV.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult