- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care a primit pensii mai mari după o eroare a CNPP rămân cu banii. Senatul a decis ca sumele primite în plus să nu fie returnate

09 Oct, 18:59 • Cornel Ghimeșan
Casa de Pensii se confruntă cu multe probleme din cauza programului folosit pentru calcularea pensiilor. Până la această oră sunt sute de pensionari care și-au depus dosarul de pensionare și nu au primit nici un răspuns. De asemenea, pensiile gigantice, acordate din eroarea CNPP, rămân la cei norocoși, după ce Senatul a decis să nu le ceară banii înapoi, chiar dacă sumele nu li se cuvin.
Românii care a primit pensii mai mari după o eroare a CNPP rămân cu banii. Senatul a decis ca sumele primite în plus să nu fie returnate

Mai mulţi români s-au ales cu pensii mai mari după o greşeală a CNPP şi erau îngrijoraţi că acum vor fi obligaţi să dea banii înapoi. Numai că, la mai bine de o lună de la recalculare, apare un nou proiect de lege care le promite cetățenilor că nu li se vor cere aceste sume! Legea 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii va fi completată în așa fel încât sumele în plus nu vor fi returnate. Proiectul de act normativ a ajuns la Camera Deputaților, pentru a fi votat, şi vizează exclusiv recalcularea făcută în baza Legii 360/2023, nu va modifica și Legea nr. 263/2010, conform avocanet.ro.

Ce trebuie să facă românii care au primit din greşeală pensii mai mari

„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, cu modificările ulterioare, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor aflați în evidența sistemului public de pensii la data intrării în vigoare a prezentei legi, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează”, se arată în proiectul de lege.

Citeşte şi: Sprijin pentru încălzirea locuințelor. Ciolacu anunță ajutoare de 15.000 lei per familie

Practic, dacă pensiile au fost calculate greșit din vina angajaților CNPP, legea nouă prevede ca pesnionarul să nu mai dea banii înapoi. În schimb, dacă pensionarul este cel vinovat, va avea de dat suma necuvenită! Pentru a se putea aplica această prevedere, trebuie să treacă 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Citeşte şi: Locul din România în care s-a decis interzicerea nunților pe timp de noapte! Românii spun adio petrecerilor

Noua lege va intra în vigoare la data de 1 a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial. Atenție! Proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial pentru a deveni aplicabil!

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult