Anunț de interes pentru românii care beneficiază de ajutor social! Ministerul Muncii a propus o serie de modificări, susține kanald.ro. Proiectul de ordonanță a fost propus pe data de 22 februarie. Conform acestuia, există mai multe schimbări care vor avea loc în ceea ce privește suportul financiar și sumele de care beneficiază persoanele fizice.
Proiectul de ordonanță vizează schimbarea mai multor aspecte în ceea ce privește ajutoarele financiare de care beneficiază românii. Una dintre modificări se referă chiar la suportul de încălzire a locuinței și suplimentul pentru energie. Majorările salariale și cele de natură socială nu se iau în calcul pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023, în privința stabilirii ajutorului pentru suplimentul de energie și încălzirea locuinței. Suportul financiar stabilit până la data de 31 ianuarie a acestui an este menținut până la 31 martie, la același nivel.
În aceeași ordine de idei, propunerea aduce modificări și asupra Legii nr. 277/2010, privind alocația pentru susținerea familiei. Proiectul de ordonanță prevede corelarea acesteia cu noua structură a anului școlar, în așa fel încât reprezentanții să aibă posibilitatea de a verifica dacă condiția de menținere a suportului financiar menționat este respectată, în ceea ce privește absențele nemotivate deținute de copiii ale căror familii beneficiază de el.
Citește și: Bătaie pe ajutoare sociale într-un oraș din România. Doar 35% din populație muncește
Situația frecventării cursurilor de către aceștia trebuie să fie transmisă agenției teritoriale, de către inspectoratul școlar, până la data de 15 martie și 15 august din fiecare an. Cuantumul alocației este stabilit în funcție de numărul absențelor pe care elevul le acumulează, astfel: 20% pentru copilul care are între 10 și 19 și 50% pentru 20 absențe.
Noile modificări intervin și asupra sumelor stabilite pentru indemnizația de creștere și alocația copilului. Mai exact, vor exista diferențe de curs valutar, în urma conversiei acestora, după cum se arată în document: „în cazul sumelor provenite din diferențe de curs valutar rezultate în urma conversiei sumelor cu titlu de alocație de stat pentru copii (…) și de indemnizație lunară pentru creșterea copiilor (…) se va proceda după cum urmează:
– în cazul diferențelor în minus acestea se suportă din bugetul de stat;
– în cazul diferențelor în plus acestea se fac venit la bugetul de stat”.
Vezi și: Mai mulți bani pentru mame de la 1 martie. Ce alte ajutoare sociale vor fi majorate