- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care călătoresc în Marea Britanie vor avea nevoie de o autorizație. Care este prețul acesteia

12 Sep, 21:00 • Amarie Giorgiana
Românii care călătoresc în Marea Britanie vor avea nevoie de o autorizație, pe care vor fi obligați să o obțină.
Românii care călătoresc în Marea Britanie vor avea nevoie de o autorizație. Care este prețul acesteia

Românii care intenționează să călătorească în Marea Britanie vor avea nevoie de o autorizație. Asta, începând de pe data de 2 aprilie 2025. Potrivit informațiilor, de pe 5 martie 2025, titularii de pașapoarte românești vor putea solicita ETA (Electronic Travel Authorisation) pentru Marea Britanie, înainte de data intrării în vigoare, potrivit News Week.

Citește și: Un român din Marea Britanie desființează magazinele românești: „Susținem afacerile, dar nu ne batem joc de clienți”

Românii care merg în Marea Britanie vor avea nevoie de autorizație. Care este prețul acesteia

ETA reprezintă un nou permis de călătorie digital, obligatoriu pentru cetățenii țărilor ce pot vizita Anglia, Țara Galilor, Scoția sau Irlanda de Nord, fără a mai fi necesară viza pentru călătorii scurte. Printre acești cetățeni se numără și românii, autorizația urmând să simplifice procesul călătoriilor în Regatul Unit în ceea ce privește vizitarea familiei sau a prietenilor. Peste un milion de români locuiesc în Marea Britanie, potrivit datelor, menționează Euronews.

Aproape 500.000 dintre românii plecați în Regatul Unit beneficiază de ETA, acest permis digital de călătorie având ca scop îmbunătățirea securității frontierelor britanice. De asemenea, acesta permite guvernului britanic un mai mare control și o mai bună supraveghere a persoanelor care intră în țară. Sistemul își propune să contribuie la prevenirea imigrației ilegale, la contracararea sindicatelor de crimă organizată și la identificarea potențialelor amenințări la adresa securității naționale, chiar înainte ca acestea să ajungă pe teritoriul britanic.

ETA este un document electronic prin care se acordă permisiunea de a călători în Regatul Unit celor care nu dețin viză și care au fost verificați în prealabil. ETA este conceput și pentru a îmbunătăți controlul la frontieră și pentru a simplifica procesul de imigrare, notează uk-eta.ro.

O cerere ETA pentru Marea Britanie are prețul de 10 lire sterline de persoană, adică aproximativ 60 de lei. Prețul este comparabil cu cel al permiselor de călătorie digitale impuse în alte țări. Spre exemplu, sistemul electronic de autorizare a călătoriilor din Statele Unite ale Americii, numit ESTA, presupune plata unei taxe în valoare de 21 de dolari.

Citește și: Nu doar românii ţin banii la saltea: Economii de 430 de miliarde în numerar în Marea Britanie. Economiile românilor se duc „pe ţigări şi alcool”