Românii pot primi 100.000 de euro de la stat. Antreprenorii pot obține finanțări nerambursabile pentru afaceri neagricole în mediul rural, printr-o nouă schemă de fonduri europene care urmează să înceapă în anul 2023, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS).
Organizațiile non-guvernamentale și instituțiile publice vor fi administratori de grant și vor lucra cu antreprenorii care vor să deruleze o afacere socială în mediul rural. În total, MIPE preconizează că vor fi înființate 735 de afaceri sociale la sate.
Reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) au anunțat că au scos în dezbatere publică prima variantă a proiectul de ghid al solicitantului pentru apelul „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural”, din cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială (PIDS) 2021-2027.
Programului de finanțări are buget total de 109,46 milioane de euro. Din acest buget se vor finanța proiecte mari, de minimum 201.000 euro fiecare, din care finanțarea maximă nerambursalbilă este de 100.000 de euro. Proiectele pot fi derulate de o serie de organizații și instituții, ca administratori de schemă de grant.
În cadrul acestor proiecte, ce vor dura până la 30 de luni, vor fi recrutați viitori antreprenori sociali, care vor trece prin cursuri de business și profesionale și în final doar o parte dintre ei vor primi granturi de maximum 100.000 de euro fiecare pentru a-și deschide afaceri sociale în mediul rural.
Uniunea Europeană acordă fonduri de 1,5 milioane de euro pentru județele care îndeplinesc o singură condiție. Din acest buget, doar firmele mici și microîntreprinderile deschise de curând, pot beneficia.
Uniunea Europeană pune la dispoziție fonduri cuprinse între 200.000 și 1,5 milioane de euro, pentru noile startup-uri românești care dezvoltă tehnologii inovatoare. Întreprinderile beneficiare trebuie să respecte o singură condiție, potrivit infofinanciar.ro.
Singura condiție de care investitorii trebuie să țină cont este să își desfășoare activitatea în cele șase județe ale regiunii de Nord-Vest al țării. Proiectul va fi pus în aplicare în cursul anului curent, astfel, întreprinderile de tip startup din județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Satu Mare și Maramureș pot beneficia de un ajutor financiar nerambursabil din partea Uniunii Europene.
Proiectul de ghid „Sprijin pentru întreprinderi nou înființate inovatoare”, încadrat în programul desfășurat în perioada 2021-2027, a fost publicat vineri, 7 aprilie, de către Agenția pentru Dezvoltarea Regională Nord-Vest (ADR Nord-Vest).
Bugetul ADR Nord-Vest va ajunge la 18,5 milioane de euro, 85% fiind din fonduri europene și 155 primite de la bugetul de stat. Iar din acest buget, firmele mici deschide recent care au sediul în unele dintre cele șase județe vizate de proiect, vor putea obține aceste ajutoare între 200.000 și 1,5 milioane de euro. (Citeşte AICI mai multe detali)