- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care își iau adio de la tichetele de masă, după ce salariul minim crește. BNS: „Venitul lor salarial va scădea”

07 Jun, 16:34 • Fundeanu Madalina
Salariile cresc, dar doar pe hârtie. O categorie de români își va pierde tichetele de masă după schimbările de la 1 iulie și vor avea, de fapt, mai puțini bani în buzunar.
Românii care își iau adio de la tichetele de masă, după ce salariul minim crește. BNS: „Venitul lor salarial va scădea”

Deși salariul minim va crește, anumiți români își vor pierde tichetele de masă. Ultimele calcule arată cum unii angajați ar putea avea, de fapt, venituri mai mici de la 1 iulie, conform Antena 3 CNN.

Categoria de români care își va pierde tichetele de masă de la 1 iulie

Guvernul României a anunțat creșterea salariului minim joi, în ultima ședință de Guvern care a avut loc înainte de alegerile de duminică. Pe de altă parte, putem observa acum că în această inițiativă s-au făcut mai multe erori.

În ciuda faptului că premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va face acest lucru, ministrul de finanțe, Marcel Boloș, nu a înghețat punctul de amendă și nu a crescut plafonulul care trebuia să fie majorat pentru ca bugetarii să nu rămână fără tichetele de masă.

Mai mult de atât, tichetele de masă sunt în acest moment în aer pentru anumiți angajați la stat, pentru că după ce va fi majorat salariul minim, vor depăși plafonul și nu se vor mai încadra ca beneficiari pentru această facilitate.

Ai mai putea citi și: Mega Image scoate de pe piață unul dintre cele mai importante branduri de produse tradiționale! A fost închis și ultimul magazin

tichetele de masă
tichetele de masă

În cazul în care se stabilește acel plafon la 4.000 lei, bugetarii care vor avea venituri mai mari nu vor mai beneficia de tichetele de masă.

Tot joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat ca mai este timp până la 1 iulie, data de la care crește oficial salariul minim pe economie.

„În mod concret, faptul că se majorează salariul minim la 3700 de lei, dacă facem un calcul la o valoare minimă, să spunem la tichetul de masă de 15 lei, se depășește valoarea de impozitare cu suma de 51 lei, ceea ce înseamnă că cei care sunt plătiți la nivelul salariului minim nu vor mai beneficia de acea deducere de 300 lei. Pe fond, venitul lor salarial, ceea ce le rămâne în buzunar, va scădea.”, a explicat Horațiu Raicu, secretarul general al Blocului Național Sindical, pentru sursa citată.

Valoarea punctului de amendă

  • Luna iunie – 5% din 3300 de de lei = 165 de lei
  • Luna iulie – 5% din 3700 de de lei = 185 de lei

Plafon venituri neimpozabile

  • Luna iunie – 4000 de lei
  • Luna iulie – 4300 de lei

Astfel, bugetarii care pot pierde tichetele de masă sunt cei care încasează salarii care depășesc suma de 4.000 de lei.

Vezi mai multe știri: Lidl vine cu oferte de neratat pentru meșteri între 10 și 16 iunie! Se vor vinde instant, iar stocul este limitat