- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care nu au declarat fosa septică la primărie riscă de marţi amenzi de 10.000 de lei

31 Oct, 22:12 • Dobran Viorel
Potrivit INS, 40% din populaţia României nu e conectată la sistemul de canalizare. Proprietarii de locuinţe dotate cu fosa septică riscă amenzi mari dacă nu s-au înscris într-un registru la primăria de care aparţin.
Românii care nu au declarat fosa septică la primărie riscă de marţi amenzi de 10.000 de lei

Locuitorii din zonele rurale ale României care nu sunt racordaţi la sistemul de canalizare și care folosesc fosa septică riscă amenzi de până la 10.000 de lei.  Termenul limită de înregitsrare la primăria de domiciliu a fost data de 30 octombrie 2022, astfel că de marţi încep controalele şi, implicit sancţiunile.

Legea în acest sens a fost dată  în luna mai a acestui an și susține că dacă în localitate există canalizare, cetățenii sunt responsabili să se racordeze în cel mult un an la sistemul centralizat.

Concediul de odihnă neluat în 2022 se recuperează. Cererea trebuie depusă cu 60 de zile înainte

Fiecare municipalitate avea obligaţia să întocmească un registru al foselor septice din localitate. Românii care le deţin sunt nevoiți să obţină în următoarele luni şi un aviz de la gospodărirea apelor prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează. Ulterior, în momentul în care în localitate va exista o reţea de canalizare, locatarii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an.

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat lansarea programului Prima Conectare, un program prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar de către stat. Primele ajutoare vor putea fi accesate începând cu data de 1 noiembrie 2022.

Statul va deconta suma de maxim 1.900 de euro pentru racordarea fiecărei gospodării în parte. Acești bani nu vor ajunge direct la proprietari, ci vor fi decontaţi de stat companiilor care vor efectua lucrările. Totodată, nu oricine poate beneficia de finanţare. Sunt eligibile persoanele singure sau familiile cu venituri modeste.

Prin PNRR statul are la dispoziţie 168 de milioane de euro pentru lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare. Potrivit INS, 40% din populaţia României nu e conectată la sistemul de canalizare.

Se dau amenzi şi pentru românii de la bloc:

Românii riscă amenzi imense în 2023! Află care este actul pe care ești obligat să îl ai

Ce spune legea despre „fosa septică”, ce au înţeles primarii

Prin HG 714/ din 26 mai 2022, Guvernul a stabilit că primăriile trebuie să înființeze un Registru de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Astfel, toți românii (persoane fizice sau juridice) care dețin un sistem „un sistem individual adecvat de epurare” (o fosă septică) au obligația să se înscrie.

În localitățile rurale, lucrurile nu sunt deloc simple când vine vorba de aplicarea HG 714/2022, deoarece prevederile actului sunt interpretate diferit de la un edil la altul sau sunt total necunoscute atât de către funcționarii primăriilor, cât și de către locuitori.

Pe paginile oficiale de Facebook, multe primării din România au adus la cunoștința cetățenilor obligația de a declara dacă folosesc o fosă septică. Oamenii nu înțeleg însă rostul acestui demers, și nici de ce statul Român a mai inventat încă un registru. Sunt și cazuri în care primarii nu știu că trebuie să facă acest Registru, deși termenul limită este de 30 octombrie, și se plâng că Guvernul le-a mai dat o sarcină inutilă pe cap.

Într-o comună din Județul Constanța, unde sistemul public de canalizare este încă în stadiul de implementare, primarul a declarat că nu știe nimic despre Registrul foselor septice solicitat de Guvern.

„Nu pot să vă ajut. Ce Registru al foselor septice? E legat de canalizare? Este încă o treabă pusă în cârca primăriilor. Nu o să vină nimeni să declare. Nu știu ce am de făcut în acest moment”, declară primarul acestei comune.

În județul Tulcea, Jurilovca este una dintre comunele care au atras cele mai multe finanțări europene și guvernamentale. Aici este un sistem dezvoltat de canalizare, iar acum primarul spune că profită de acest Registru pentru a-i ajuta pe cei care au fose septice să se conecteze la canalizarea publică.

Noi nu stăm să vină oamenii să declare. Sunăm noi oamenii. În Jurilovca este un caz fericit deoarece avem canalizare cam peste tot. Cu ocazia asta îi ajutăm și pe ceilalți să nu mai stea pe fosa septică. E chiar și mai ieftin”, spune Eugen Ion, primarul din Jurilovca, potrivit Adevărul.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci