Noul buletin electronic vine cu provocări mari, iar autoritățile trebuie să găsească soluții pentru cazurile atipice. Un cetățean român cu un nume extrem de lung nu poate primi cartea de identitate electronică. Asta, pentru că sistemul informatic nu poate înregistra toate cele 18 cuvinte ale sale, notează Capital.
Lansarea noilor cărți de identitate electronice a adus cu sine nu doar beneficii, ci și provocări neprevăzute. Astfel, autoritățile române sunt nevoie să se adapteze rapid, de la erori de înregistrare ale datelor din trecut până la cazuri mai puțin obișnuite.
Citește și: Poșta Română va livra ajutoarele și indemnizațiile pensionarilor înainte de Paște. Anunțul ANPIS
Un astfel de caz neobișnuit este al unui român care nu poate obține buletin electronic din cauza lungimii impresionante a numelui, compus din 18 cuvinte. Acest incident a adus în prim-plan dificultăți tehnice ale sistemului și nevoia de a găsi soluții pentru situații speciale.
Implementarea noului buletin cu cip nu este un proces lipsit de dificultăți. Noile cărți de identitate au fost introduse oficial în țară în luna martie 2025, în județul Cluj, urmând ca treptat, acestea să fie disponibile în toată țară. Însă, pe parcursul acestui demers, autoritățile s-au confruntat cu situații neobișnuite care necesită adaptare rapidă. Un caz inedit a fost semnalat, recent, de Cătălin Giulescu, șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).
Un român are numele format din 18 cuvinte, aspect ce împiedică emiterea cărții electronice de identitate, pentru că datele nu se încadrează în formatul standard al documentului.
„Suntem obișnuiți ca la Evidența Persoanelor să avem niște standarde și șabloane în care să încadrăm toți cetățenii. Avem în România un cetățean al cărui nume de familie este compus din șapte cuvinte, iar prenumele său conține 11 cuvinte. Nu avem cum să emitem cartea electronică de identitate pentru acest caz: chiar dacă am folosi întregul spațiu al cărții, nu am putea încadra toate cele 18 cuvinte. Au existat foarte multe probleme de acest fel”, a declarat Giulescu, în cadrul conferinței Digital Banking Scorecard 2025.
Procesul de implementare a acestor documente electronice continuă, iar în perioada Săptămânii Mari dinainte de Paște, acestea vor deveni disponibile și în București.
Citește și: ANAF, lucrări de mentenanță în perioada 4-7 aprilie 2025. Tot ce trebuie să știe contribuabilii