Românii care nu stau la adresa din buletin riscă să piardă un ajutorul de stat de 1.400 de lei. Recent, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat un ghid prin care îi informează pe români cu privire la cardurile de energie electrică pe care le vor primii, potrivit RomâniaTV.net.
Românii pot folosi acesta carduri în valoare de 1.400 de lei pentru a-și plăti facturile la energie electrică, indiferent dacă vorbim de cele curente sau de cele restante.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că banii vor fi acordați în două tranșe de câte 700 de lei, iar prima tranșă va fi virată în martie, iar cea de a doua în septembrie. Și românii care folosesc lemne de foc pentru acest sezon rece vor putea încasa ajutoarele de stat în numerar de la oficiile poștale.
Beneficiarii vor primi cardurile de energie electrică la domiciliu în luna februarie prin Poșta Română, cu confirmare de primire.
Ghidul realizat de MIPE arată că românii care vor beneficia de acest ajutor pentru facturile la energie sunt:
Recent, ministrul Marcel Boloș, a anunțat că plățile pentru prima tranșă vor fi efectuate de la 1 martie și că aceste sume nu pot fi preschimbate și nici nu pot fi folosite pentru plățile prin mandat poștal pentru altceva decât pentru plata facturilor la energie.
Mai mult, în ghid este subliniat faptul că banii nu pot fi retrași de pe aceste carduri, iar vânzarea sau donarea lor este interzisă. Cei care fac acest lucru riscă amenzi de până la 60.000 de lei.
Beneficiarii acestui ajutor de stat pot efectua plățile doar cu cardul de energie, actul de identitate și factura sau orice alt document justificativ precum și înștiințarea de plată sau certificatul de validare a datoriei.
În cazul în care beneficiarul are un alt domiciliu față de cel trecut pe cardul de energie, acesta trebuie să prezinte contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat alături de o declarație pe propria răspundere a beneficiarului. Foarte important de menționat este faptul că din declarația respectivă trebuie să reiasă că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.
Reprezentanții MIPE susțin că declarația pe propria răspundere este necesară pentru acei beneficiari ca se află în situația în care nu se poate stabili câți oameni stau la același punct de consum, având în vedere că sunt situații în care beneficiarii nu au nomenclatorul stradal trecut în cartea de identitate.
Citește și Veste bună pentru românii care se încălzesc cu lemne! Ajutorul de la stat s-ar putea tripla