Recalcularea pensiilor este așteptată cu interes de milioane de pensionari din țara noastră, aceștia sperând că noua formulă de calcul ar putea să le aducă o creștere a veniturilor din luna septembrie. Din nefericire, în conformitate cu noua lege aproximativ 1,3 milioane de pensionari din țara noastră nu vor avea parte de o astfel de creștere, iar indemnizațiile lor ar putea rămâne înghețate chiar și 10-15 ani, după cum explică Blocul Național Sindical, citat de Newsweek.
Pensionarii din România se confruntă cu o situație dificilă în urma noilor reglementări legislative. De la 1 septembrie, recalcularea pensiilor, conform noii legi, va avea un impact negativ asupra a 1.300.000 de pensionari, ale căror pensii ar trebui să scadă semnificativ.
Din nefericire, aceasta nu este singura veste proastă, există riscul ca un pensionar aflat în această situație să nu primească o pensie mai mare nici la 1 ianuarie, când punctul de pensie ar trebui să fie indexat cu rata inflației.
„În septembrie intră în vigoare legea pensiilor 360/2023 care vă genera mii de procese pentru că peste 1.300.000 pensionari vor rămâne cu pensiile neindexate în urmatorii 10-15 ani.
Vă rog să atrageți public atenția asupra multiplelor prevederi neconstituționale din textul legii și asupra necesitații remedierii /înlocuirii acelor prevederi de către Parlament”, explică un specialist citat de BNS.
Te-ar putea interesa și: Pensii 2024. Câți ani de muncă trebuie să ai ca să primești 1.440 de lei în plus la recalculare. Cine sunt românii care vor primi o pensie mai mare
Această categorie de pensionari este formată în special din cei care au muncit în condiții grele, care, în ciuda anilor mulți de muncă, au obținut un punctaj de referință mare, datorită contribuțiilor lor. Noua lege a pensiilor îngheață veniturile acestora, deoarece nu vor primi puncte de stabilitate necesare pentru a obține o pensie mai mare.
Mulți dintre acești pensionari au acumulat un punctaj de referință mult peste valoarea de 81 de lei, stabilită prin noua lege a pensiilor. Drept urmare, nu vor primi sume suplimentare la indexările de pensii anuale, deoarece indexarea cu rata inflației a punctului de pensie va fi sub valoarea pe baza căreia le-a fost recalculată pensia.
Blocul Național Sindical a cerut Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Casei Naționale de Pensii Publice să ia măsuri administrative necesare pentru a corecta aceste inechități, în conformitate cu Decizia nr. 28 din 03.06.2024 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Această decizie clarifică aplicarea dispozițiilor Legii nr. 263/2010, vizând persoanele care au lucrat în condiții speciale înainte de 1 aprilie 2001, în unități de producție a energiei electrice din termocentrale pe bază de cărbune și în unități de extracție a cărbunelui.
Mai exact, ICCJ a stabilit că perioadele de cotizare pentru grupa a II-a de muncă efectuate înainte de 1 aprilie 2001 trebuie să fie asimilate unui stagiu de cotizare în condiții speciale de muncă. Asta înseamnă că ar trebui să majoreze punctajele lunare cu 50% și să reducă vârsta de pensionare. Cu toate acestea, Blocul Național Sindical explică faptul că, în realitate, aceste prevederi nu au fost întotdeauna aplicate așa cum au stabilit judecătorii, fiind limitate doar la reducerea vârstei standard de ieșire la pensie
Potrivit noii legi, unii români ar putea rămâne cu aceiași pensie de zile. De exemplu, un pensionar care a lucrat peste 15 ani în subteran, expus la radiații, și care beneficia de indicele de corecție de 1,41, va avea o pensie redusă de la 3.901 lei la 1.754 lei după recalculare, ceea ce înseamnă o scădere de 55,04%. Pentru a menține aceeași pensie, acest pensionar ar avea nevoie de un VPR de 190 lei, mai mult decât dublul actualului VPR de 81 lei. În aceste condiții, pensia lui nu va crește în urma indexărilor anuale, poate doar peste zeci de ani, când inflația va fi erodat valoarea reală a pensiei.