- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care pierd dreptul la cardurile de alimente. Lista celor care nu mai primesc 250 de lei

19 Sep, 12:55 • Bumbeneci Diana
Mai mulți români riscă să rămână fără banii de alimente. Pensionarii au cardurile pentru alimente și mese calde nereîncărcate de câteva luni și au mari șanse să nu mai primească nici măcar un leu.
Românii care pierd dreptul la cardurile de alimente. Lista celor care nu mai primesc 250 de lei

Mai mulți pensionari s-au plâns la Casa Județeană de Pensii Vaslui și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecția Socială Vaslui că, de câteva luni, nu le-au mai fost încărcate cardurile pentru alimente și mese calde. Pentru a se lămuri problema, s-a realizat o nouă întrunire a Comitetului Consultativ pentru Persoane Vârstnice. Se pare că pensionarii au venituri suplimentare, care sunt luate în considerare, cum ar fi închirierea de proprietăți, dobânzile, dividendele și chiar câștigurile de la jocurile de noroc.

Românii care pierd dreptul la cardurile de alimente

În cele mai multe dintre cazuri, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecția Socială Vaslui sprijină persoanele cu handicap și pensionarii. Multe dintre aceste persoane nu își cunosc toate veniturile, iar atunci când se depășește pragul, ei nu se mai încadrează la voucherele pentru alimente.

Problemele acestea apar adesea din cauza veniturilor suplimentare, cum ar fi dobânzile din depozitele bancare, care sunt luate în considerare, precum și alte venituri de care pensionarii nu sunt conștienți. În multe cazuri, un om poate primi arenda pentru toți membrii familiei sale.

card alimente
card alimente

„De cele mai multe ori noi încercăm să-i ajutăm. Sunt în situaţia aceasta persoanele cu handicap şi pensionarii. Ei nu-şi cunosc toate veniturile şi dacă au o pensie la limită, de cele mai multe ori primesc arendă, acea arendă se ia în calcul.

Are, să spunem (pensionarul – n.r.) 1.970 de lei, îi vine arenda, se împarte la 12 luni şi automat a trecut de prag. Înţeleg că de acum va fi pragul de 2.210 de lei. Tocmai pentru ca să nu fie neeligibili după creşterea pensiilor, s-a ridicat pragul.

Excluderea pleacă în general de la faptul că ei au depozite bancare şi dobânda se ia în calcul şi alte venituri de care nu ştiu. De multe ori un membru al familiei primeşte arenda pentru toată familia. Nu am întâlnit niciodată situaţii în care într-adevăr să existe o eroare.

De fiecare dată am găsit explicaţii şi n-am întâlnit până acum pe nimeni care să fi fost nedreptăţit sau omis de la plată, niciodată”, a precizat directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecția Socială Vaslui pentru PRO TV.

Casa Județeană de Pensii Vaslui are probleme din cauza reclamațiilor făcute pe nedrept

Șeful Casei Județene de Pensii Vaslui  a explicat că activitatea instituției a fost afectată de reclamaţii nejustificate ale unor persoane care spun că nu le-au fost încărcate cardurile pentru alimente și mese calde.

Mai exact, o persoană cu o pensie de 1.999 de lei se plângea că nu primește cardul pentru alimente și mese calde, dar ANAF a confirmat că a încasat dividende. Chiar dacă suma din dividende, împărțită la 12 luni, era de 30 de lei pe lună, depășea totuși pragul de eligibilitate.

Un alt om spunea că nu are alte venituri, dar s-a descoperit că a câștigat 27.000 de lei la jocuri de noroc.

„Activitatea instituţiei, şi aşa încărcată pe fondul recalculării pensiilor, a fost afectată şi din cauza persoanelor care reclamă în mod nejustificat că nu le-au fost încărcate cardurile de alimente. Şi acest lucru a complicat activitatea Casei Judeţene de Pensii.

Noi nu ne ocupăm de cardurile de alimente, dar bineînţeles că toţi se prezintă la noi şi spun că nu li s-au încărcat cardurile. Ministerul Fondurilor Europene îşi ia din baza naţională acei beneficiari eligibili şi le încarcă cardurile.

Am avut caz concret de persoană care a venit cu pensie de 1.999 de lei şi a spus că nu primeşte cardul de alimente, iar de la ANAF ni s-a comunicat că a încasat dividende. Poate suma din dividende împărţită la 12 este de 30 de lei pe lună, dar dacă depăşeşte pragul nu mai este eligibil. Şi cu jocurile de noroc am avut o persoană care susţinea că nu are niciun alt venit şi când am verificat, câştigase 27.000 de lei la păcănele”, a spus șeful CJP Vaslui.

Vezi și: Șeful Casei de Pensii face un nou anunț major despre pensiile mărite. Baciu: „Drepturi bănești pe care le primesc pensionarii”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult