Milioane de români vor primi 900 lei BRUT în plus la salariu. În România ar trebui implementat salariul minim european în decursul acestui an. Guvernul a tot amânat această măsură, deși a declarat în fața Comisiei Europene că va face acest lucru, informează newsweek.ro.
Amânarea acestei decizii este cauzată de faptul că Executivul trebuie să facă rost de noi sume de bani. Salariu minim european trebuia implementat în luna noiembrie 2024, dar a fost amânat pentru 1 ianuarie 2025.
Până în acest moment s-au vehiculat diverse formule de calcul pentru determinarea acestui venit minim european ce trebuie transpus în legilsația românească.
Cea mai recentă variantă ar avantaja muncitorii români care lucrează, în prezent, pe venitul minim în agricultură, industria textilă, industria hotelieră unde sunt cele mai mici salarii.
Ai mai putea citi azi: Pensionarii din România își vor putea calcula singuri pensiile. Guvernul a aprobat un nou sistem informatic pentru CNPP
Ministerul Muncii va elabora, în această perioadă, un act normativ pentru introducerea salariului minim european de la 1 ianuarie 2025.
Conform formulei de calcul stabilite de guvern, salariul minim trebuie să fie echivalentul a 50% din salariul mediu.
La momentul actual, venitul minim brut este de 3.300 de lei și 2.079 lei net. Câştigul salarial mediu brut pe economie anunțat de INS a fost 8502 lei brut și 5,185 de lei net.
În cazul în care se va aplica procentul de 50%, câştigul salarial mediu ar urma să devină, în România, 4.250 de lei în 2025. Este o creștere brută a venitului minim de 950 de lei.
Câștigul salarial minim net ar crește, de la 1 ianuarie 2025, la suma de 2.593 de lei, ceea ce ar reprezenta o creștere de peste 500 de lei net.
De menționat este faptul că, la data de 1 iunie, câștigul salarial mediu brut va fi de 3.700 lei brut și 2.307 lei net.
„În acest moment, la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale se lucrează la transpunerea acestei directive europene care le cere statelor membre ca salariul minim brut pe țară garantat în plată să fie adecvat și să fie bazat pe formule clare, formule care să fie la rândul lor bazate pe indicatorii macroeconomici din fiecare stat membru”, a anunțat Ministerul Muncii.
Vezi mai multe știri: Câți bani au primit fermierii români în 2024? Guvernul negociază cu Comisia Europeană noi ajutoare pentru afacerile din agricultură afectate de război