Sunt vești excelente pentru mii de români, după ce s-a anunțat un bonus de la recalcularea pensiilor. Decizia Parlamentului confirmă că, de la 1 octombrie, mii de vârstnici vor mai primi niște bani în plus lunar de la stat.
Recalcularea a ajuns la final, dar a pus în mișcare un lanț de modificări ce încă nu au fost puse în aplicare în totalitate. În a treia zi a lunii, pe 3 septembrie 2024, Camera Deputaților a votat un proiect de lege ce vizează majorare pragului de impozitare a pensiilor cu 10%. Vechiul plafon de 2.000 de lei a fost acum crescut la 3.000 de lei.
Odată cu decizia Guvernului, înseamnă că mulți vârstnici din România vor mai primi niște bani în plus la pensie, lună de lună. În acest sens, dacă se ia ca exemplu un pensionar care, în prezent, are un venit de 2.900 de lei, până acum i se oprea un impozit în valoare de 90 de lei, reprezentând 10% din cei 900 de lei cu care pensia sa depășește pragul vechi până la care se aplica scutirea. De la 1 octombrie, însă, el va rămâne cu întreaga sumă în buzunar.
Măsura creșterii plafonului de neimpozitare a pensiilor a fost criticată de cei din opoziție. USR și AUR au afirmat că legea este neconstituțională.
Ai mai putea citi și: Pensionarii află ce bani primesc la pensie după mărirea pragului de impozitare în 2024. Anunț oficial
„Legea PSD-PNL prin care se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei pragul de la care se impozitează pensiile prezintă serioase semne de întrebare cu privire la constituţionalitatea sa. Ciolacu şi Ciucă se dovedesc nişte amatori care se joacă cu nervii pensionarilor.
Legea supusă astăzi, pe repede-înainte, votului Camerei Deputaţilor modifica în forma adoptată de Senat doar alin. (1) al art. 100 din Codul fiscal, după cum arată şi titlul legii (Proiect de Lege pentru modificarea alin.(1) al art.100 din legea nr.227/2015 privind Codul fiscal).
Când şi-au dat seama că pragul de 2.000 de lei este specificat şi în alte articole ale Codului fiscal – alin. (2) al art. 101 –, drept pentru care legea ar fi fost inaplicabilă, PSD şi PNL au mai operat în proiectul de lege o modificare, care nu a fost însă dezbătută în comisii.
În final, proiectul de lege care trebuia să modifice un singur articol din Codul fiscal va modifica două, în ciuda titlului său şi a faptului că modificarea art. 101 nu a făcut obiectul dezbaterii în Senat”, a explicat Opoziţia.
Citește în acest context și: Vor îngheța pensiile? Simona Bucura Oprescu dă răspunsul tranșant pentru peste 5 milioane de români