- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care primesc mai mulți bani la pensii. S-a decis: Primesc sumele cu dobândă şi penalizări

24 Nov, 22:24 • Cornel Ghimeșan
Subiectul majorării pensiilor a fost dezbătut în repetate rânduri, după deciziile controversate luate de politicieni și ordonanețele de urgență.
Românii care primesc mai mulți bani la pensii. S-a decis: Primesc sumele cu dobândă şi penalizări

Au fost, de asemenea, făcute mai multe contestații privind aceste măsuri, iar de curând un tribunal din Iași a emis o hotărâre favorabilă pentru foști polițiști, care ceruseră plata drepturilor restante cu dobânzi și actualizări în urma anulării unei legi privind impozitul pe pensii.

Citește și Un nou val de proteste! Angajații din Sănătate cer de urgenţă creșterea salariilor

Procesul a fost îndreptat către Casa Sectorială de Pensii și Ministerul Afacerilor Interne și făcea referire la o lege privind impozitul pe pensii care, ulterior, a fost declarată neconstituțională. Reclamanții au cerut plata sumelor reținute ilegal, actualizate cu nflația, și adăugarea dobânzilor penalizatoare. Totul a pornit de o ordonanță de urgență dată în 2021 prin care erau impuse taxe suplimentare asupra unor pensii considerate mari.

Potrivit respectivei ordonanțe, pensiile de peste 4.000 de lei erau supuse unei taxe de 10% pentru asigurările de sănătate, iar pentru suma care depășea 2.000 de lei se aplica impozit pe venit. Totuși, Curtea Constituțională a declarat prevederile legate de impozitarea pensiilor neconstituționale în decembrie 2022. O nouă ordonanță a reglementat restituirea sumelor, iar procesele împotriva statului român au început să se acumuleze.

Românii care primesc mai mulți bani la pensii

Așadar, pensionarii români Costel și Mariana S. au cerut să primească înapoi sumele reținute ilegal, actualizate cu inflația și dobânzi penalizatoare, iar tribunalul a decis în favoarea lor.

Citește și Domeniile cu cele mai mari creșteri de salarii în 2024. Acești angajați vor fi cei mai fericiți

„Deşi s-a dispus restituirea acestor sume (nr.r. – a contribuţiilor), prejudiciul material se păstrează în privinţa accesoriilor la aceste sume, constând în contravaloarea indicelui de inflaţie şi a dobânzii legale în condiţiile în care noul act normativ nu prevede şi o asemenea obligaţie în sarcina debitorului”, au concluzionat magistraţii.

Decizia magistraților nu e definitivă și a fost contestată de Casa de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne, dosarul fiind înaintat Curții de Apel.

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult