- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care primesc un nou ajutor de la stat în 2024. Ce condiții trebuie să îndeplinească

06 Jun, 22:52 • Adrian Popovici
Anumite categorii de români primesc o serie de ajutoare de la stat în 2024. Printre acețtia se numără persoanele vulnerabile, tinerii care vor să-și întemeieze o familie, dar și studenții.
Românii care primesc un nou ajutor de la stat în 2024. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Vești bune pentru mai multe categorii de români! Guvernul a anunțat o serie de programe pentru sprijinirea celor care se află într-o situație delicată sau care se află într-o etapă a vieții în care au nevoie de un ajutor pentru proiectele și planurile lor, notează Capital.ro.

Executivul a adoptat o Hotărâre de Guvern (HG) care vizează sprijinirea categoriilor vulnerabile din România. Printre beneficiarii acestui ajutor social se numără persoanele vârstnice aflate în centre de îngrijire, persoanele cu dizabilităţi și persoanele fără adăpost.

Aceste grupuri vor primi mâncare și îmbrăcăminte gratuit, alături de alte articole necesare precum pături, saltele și saci de dormit. Guvernul de la București va distribui aceste resurse prin intermediul Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și instituţiilor subordonate.

Valoarea totală a ajutorului social se ridică la peste 23 de milioane de lei și provine din rezervele de stat, după cum a explicat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului, într-o conferință de presă organizată la Palatul Victoria.

Românii care primesc un nou ajutor de la stat în 2024
Românii care primesc un nou ajutor de la stat în 2024

Te-ar putea interesa și: Este anunțul momentului pentru românii care au nevoie de bani de la Guvern. Florin Banru: „Am suplimentat bugetul cu peste 20 de milioane euro”

Ce programe de ajutor mai oferă statul român?

În plus față de aceste măsuri de ajutor, statul român continuă să susțină financiar tinerii prin programele naționale „Student Invest” şi „Family Start”. Programul „Student Invest” oferă tinerilor posibilitatea de a accesa un credit bancar de până la 75.000 de lei, garantat de stat în proporție de 80%.

Acest ajutor, un credit poate fi utilizat pentru diverse cheltuieli legate de educație, de la plata taxelor și publicațiilor până la acoperirea costurilor de transport și cazare pentru schimburile din Programul Erasmus. Dobânda și comisioanele sunt suportate de bugetul statului, iar creditul poate fi acordat o singură dată, pe o perioadă de maximum zece ani. Pentru anul 2024, plafonul de garantare al acestui program este de 250 milioane lei.

În plus, românii primesc ajutor și prin programul „Family Start” care vizează nevoile financiare ale familiilor pentru evenimente importante, cum ar fi nunta sau creșterea copiilor, dar și pentru achiziționarea unui autoturism de familie. Creditele oferite prin acest program pot ajunge până la 150.000 de lei, pe o perioadă de maximum cinci ani, fără perioadă de grație.

Suma exactă acordată este stabilită în funcție de nivelul veniturilor beneficiarilor, astfel încât rata lunară să fie accesibilă. Pentru a fi eligibili, solicitanții trebuie să fie cetățeni români, cu domiciliul în România, și să aibă vârste între 18 și 45 de ani. De asemenea, venitul net lunar pe membru de familie nu trebuie să depășească 6.000 de lei, respectiv 7.500 lei în cazul familiilor monoparentale.

Citește și: Este oficial! Guvernul a luat decizia privind salariile a milioane de români. Câți bani vor lua în plus angajații cu salariu minim