- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care scapă de datorii. Își vor putea suspenda ratele până la 31 decembrie 2025

14 Sep, 10:43 • Preda Silvia
Agricultorii afectați de secetă ar putea cere suspendarea ratelor la bănci până la finalul anului viitor.
Românii care scapă de datorii. Își vor putea suspenda ratele până la 31 decembrie 2025

Fermierii români care au înregistrat pierderi uriașe din cauza secetei ar putea scăpa de datorii, pentru o perioadă de timp, arată agrointel.ro. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în dezbatere publică o Ordonanță care arată că aceștia își vor putea suspenda ratele până la 31 decembrie 2025.

Fermierii își vor putea suspenda ratele, pentru sumele care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu instituții de credit sau cu instituții financiare nebancare, până la 31 decembrie 2025. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în dezbatere publică o Ordonanță de Urgență argumentând că fermierii români au avut mari pierderi din cauza secetei ceea a adus fermele în imposibilitatea achitării arendei, a ratelor scadente pentru finanțarea activităților curente în agricultură, a echipamentelor și utilajelor agricole, a terenurilor agricole, arată sursa citată.

Proiectul a fost lansat în dezbatere publică joi, 12 septembrie.

Fermierii afectați de secetă își vor putea suspenda ratele până la 31 decembrie 2025

Această Ordonanță de urgență va permite fermierilor să solicite băncilor amânarea ratelor până la 31 decembrie 2025, după ce va fi aprobată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial.

Citește și: Subvenţii APIA de peste 1,3 miliarde de euro pentru fermierii români, până la sfârşitul anului

Fermierii afectați de secetă  își vor putea suspenda ratele până la 31 decembrie 2025
Fermieri

Proiectul de OUG prevede că pentru suspendarea de drept a rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare de suspendare, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit, până cel târziu la data de 31 decembrie 2024.

„Starea de calamitate în agricultură urmare manifestării fenomenului de secetă pedologică este asimilată unui caz de forță majoră sau caz fortuit, în sensul prevăzut la art.1351 din Codul Civil aprobat prin Legea nr.287/2009, republicată”, argumentează MADR în proiect.

Debitorii trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Este vorba despre următoarele:

  • solicitarea de suspendare înaintată către creditori este însoțită de copia procesului de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiat/încheiate pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2022, toamna anului 2023, în primăvara anului 2022, primăvara anului 2023, primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anii agricoli 2022 -2023-2024
  • dobânda la credite, percepută de către creditor debitorului, este mai mare de 2% + ROBOR la data depunerii solicitării de suspendare, mai scrie Agrointel.

Vezi și: Fermierii din România primesc bani pentru utilaje. Sunt 147 de milioane de euro în joc