Românii care taie porcul în curte riscă amenzi uriașe, potrivit Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor. Cei care nu respectă reglemetările pot rămâne fără bani în buzunare de sărbători deoarece amenzile sunt cuprinse între 3000 și 12.000 de lei.
Mai sunt doar câteva săptămâni până la Crăciun, iar românii au început deja pregătirile. În târgurile de animale este forfotă mare, se caută cei mai mari și cei mai frumoși porci pentru ca gospodinele să poată pregăti tradiționalele bucate pentru masa de Sărbători.
Potrivit tradiției, porcul se sacrifică de Ignat, pe 20 decembrie. Atenție, însă, la respectarea normelor legale. Chiar dacă sacrificarea porcului este permisă în curte, trebuie să respectăm anumite reguli. În caz contrar, se dau amenzi usturătoare, cuprinse între 3000 și 12.000 de lei.
Pe lângă banii care ne-ar goli buzunarele de sărbători, respectarea normelor privind procesul de sacrificare al porcului ne garantează și faptul că sănătatea nu va fi pusă în paricol și ne vom putea bucura în voie de Crăciun alături de toți cei dragi.
Citește și Vești proaste pentru români. Val de scumpiri de la 1 ianuarie 2025 în toată România
Potrivit legii Legii nr. 205/2004 , sacrificarea porcului trebuie să se facă în condiții de igienă și prin metodă care să nu provoace suferință animalului. Cei care nu țin cont de această regulă riscă să fie amendați. De asemenea, sacrificarea animalului trebuie să se facă în condiții de igienă.
Românii care taie porcul în propria găspodărie mai trebuie să efectueze și examenul trichineloscopic, adică verificarea cărnii pentru trichineloză. Cei care nu respectă această regulă se pot alege cu o amendă de până la 2000 de lei. Atenție, pe lângă suma de bani destul de mare pe care o veți scoate din buzunar, riscați să vă și îmbolnăviți dacă ignorați această regulă importantă.
De asemenea, cine nu respectă normele privind sacrificarea porcului pate rămâne fără animale, iar produsele din carne provenite de la acestea nu pot fi consumate sau comercializate. Această regulă este valabilă și pentru zonele afectate de pesta porcină africană, unde măsurile de siguranță sunt și mai stricte, potrivit capital.ro.
Înainte de a sacrifica porcul, medicul veterinar trebuie să verifice starea de sănătate a animalului pentru a ne asigura că totul este în regulă și ca putem consuma carnea.
De asemenea, dacă observăm că animalul prezintă deja semne de boală, sacrificarea acestuia este interzisă. Atenție, veți fi despăgubiți de autorități doar dacă porcul este înregistrat și identificat corespunzător. Este important să predai crotaliile auriculare ale animalului medicului veterinar, pentru a actualiza baza de date națională.
De asemenea, pentru a evita orice probleme legale și pentru a asigura un sacrificiu corect din punct de vedere etic și igienic,se recomandă să respectați cu strictețe reglementările aflate în vigoare. Sacrificarea porcului poate fi o tradiție importantă, dar este esențial să țineți cont de normele care protejează atât animalele, cât și sănătatea publică.