Sebastian Burduja, ministrul Energiei, vine cu vești bune pentru români. Acesta a declarat luni că, începând din luna viitoare, un număr semnificativ de români vor beneficia de scăderi ale prețurilor, în special la gaze, dar și la energie electrică pentru cei cu un plafon mai mare, de 1,3 lei pe kWh, transmite Agerpres.
Sebastian Burduja afirmă că în acest moment nu se ia în considerare modificarea plafoanelor. El menționează că se evaluează efectele actului normativ recent adoptat, care, conform spuselor sale, va determina scăderi în facturile a unui număr semnificativ de români
Ministrul subliniază importanța menținerii la nivelul actual sau chiar scăderea prețurilor pentru energie. El indică că, în special pentru gaze, este de așteptat să existe scăderi pe care consumatorii le vor observa începând cu luna viitoare, iar în cazul energiei electrice, în special pentru cei cu un consum mai mare, cel de 1,3 lei pe kWh, care depășește plafoanele actuale de pe piață.
„În acest moment nu. Evaluăm efectele actului normativ pe care abia l-am adoptat şi care, aşa cum v-am spus, va duce la facturi scăzute pentru foarte mulţi români(…) Important este că preţurile în facturi sunt la fel sau scad. Pentru foarte mulţi români, mai ales la gaze, cu siguranţă vor exista scăderi pe care le vor constata de luna viitoare, iar la energie electrică mai ales pentru cei care au un plafon mai mare, cel de 1,3 lei pe KWh, care este peste plafonul pe care îl vedem în momentul ăsta pe piaţă”, a adăugat Sebastian Burduja.
Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă cu facturile mari la vară. Dumitru Chiseliță explică care sunt românii care vor plăti mai puțin pentru energie
În ceea ce privește situațiile de pe piața energiei care influențează evoluția prețurilor, ministrul a subliniat că un furnizor nu achiziționează întreaga cantitate de energie electrică necesară exclusiv de pe piață, ci are și contracte pe termen mai lung, acorduri bilaterale și alte aranjamente financiare care contribuie la stabilirea unui preț mediu lunar.
În plus, trebuie precizat și că Guvernul a adoptat, pe 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale. După cum explică guvernanții, această măsură va duce la scăderea preţurilor pentru următoarele 12 luni.
„Astăzi, Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, modificări ale OUG 27 care vor duce la scăderea preţului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitaţi de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică, respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale. Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize minuţioase ale pieţelor de energie şi în urma consultărilor cu toţi actorii din sector”, se menţiona într-un comunicat recent al ministerului condus de Sebastian Burduja.