Apar nenumărate modificări în ceea ce privește pensiile românilor începând cu anul următor! Nu doar veniturile seniorilor se schimbă din 2024, ci și regulile după care vor ieși la pensie în anii următori, scrie Antena 3 CNN.
Spre exemplu, vârsta de pensionare pentru femei va crește etapizat, apar noi perioade luate în calcul pentru stagiul de cotizare, iar cei care vor rămâne în câmpul muncii peste 25 de ani vor primi puncte de stabilitate. Și acestea sunt doar câteva dintre schimbările ce vor avea loc anul următor.
Mai mult decât atât, persoanele care vor dori să lucreze până la vârsta de 70 de ani vor putea face acest lucru, însă, atenție, va fi posibil doar obținând acordul angajatorului!
De asemenea, pentru a putea rămâne în activitate, cei interesați să lucreze peste vârsta de pensionare vor avea nevoie de acordul angajatorului.
Ai putea fi interesat și de: El este românul care are o pensie de 95.000 lei pe lună. Este cea mai mare pensie din România
Astfel, așa cum este menționat în lege, „persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie (…) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”.
Prin urmare, persoanele care își doresc să lucreze mai mulți ani peste vârsta de pensionare vor putea opta pentru asta, dar, în niciun caz, NU va reprezenta o obligație rămânerea în activitate până la 70 de ani, potrivit surselor.
Noua lege prevede că pensia pentru limită de vârstă poate fi acordată persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare.
Vârsta standard de pensionare urmează să fie, potrivit documentului, de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se va face prin creșterea vârstelor standard de pensionare – în cazul femeilor, acest lucru se va întâmpla în 2035.
De asemenea, stagiul minim de cotizare contributiv va fi de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv, de 35 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați, scrie sursa citată.