Românii se descurcă extrem de greu cu banii și se văd nevoiți să le ceară în continuare părinților, chiar și după vârsta de 30 de ani. Fie că e vorba de cheltuieli curente sau „mici plăceri”, precum o haină nouă sau o masă în oraș, banii de acasă rămân salvarea. Nici cei care muncesc sau încă sunt la facultate și primesc bursă nu o duc mai ușor.
Iată câteva dintre mărturiile românilor:
„-Locuiesc singură, aici, cu chirie.
-Te mai ajută părinții cu bani și spre ce îi folosești?
-Nu, mă descurc singură momentan, dar când am nevoie mă mai ajută, de exemplu, cu chiria”.
„Locuiesc singur și mă mai ajută financiar în timpul facultății. Cheltuieli, mâncare, cam asta. Lunar, cam așa”.
„Oarecum depind de ei, am și bursă, dar nu pot să acopăr toate cheltuielile. Mâncare, chiria, o haină dacă să mai iau…”
„Locuiesc cu părinții, momentan, și le mai cer sprijin când vreau să-mi cumpăr ceva și n-am suficienți bani la mine. Cam o dată pe săptămână.”
„Locuiesc singură și de obicei cer ajutor financiar părinților. Cheltuieli lunare, mâncare și utilități.”
„Eu stau singură. Lucrez de la 16 ani și mi-am dorit să locuiesc singură și am și reușit să fac asta. Întotdeauna am nevoie de sprijinul lor, fie că e financiar sau moral, dar, da.”
„Suntem independenți financiar, dar mai sunt situații câteodată, când mai apelăm din când în când.”, au declarat mai mulți tineri pentru digi24.ro.
Citește și: Cum pot primi românii mii de euro de la stat. Echipamentele necesare pentru începutul afacerii
Mulți dintre aceștia cer bani de la părinți pentru facturi ori abonamente, mâncare sau chirie. Din cauza vieții scumpe, tinerii ajung să se mute mult mai târziu de acasă.
„Salariile mici, într-adevăr, nu sunt atrăgătoare, dar stând cu părinții acasă este confortabil, pentru că ai mare parte din cheltuieli acoperite de către părinți. Sunt mai multe situații, sunt și tineri care se descurcă fără ajutorul părinților, dar și tineri care merg la studii și care nu au loc de muncă și au nevoie pentru o perioadă scurtă, care de multe ori se poate transforma într-o perioadă mai lungă, de sprijinul părinților. Aici este o diversitate legată și de mediile rezidențiale și de puterea de sprijin a părinților”, a declarat Sorin Coce, directorul adjunct al Institutului de cercetare a calității vieții, pentru sursa citată.