O gospodărie din România a cheltuit, în perioada aprilie – iunie 2024, de peste opt ori mai mult pe ţigări şi băuturi alcoolice decât pe educaţie sau investiţii. Asta reiese din datele INS privind veniturile şi cheltuielilor gospodăriilor, potrivit bursa.ro.
În comparație cu primele trei luni ale anului, veniturile medii lunare ale unei gospodării au fost cu 2 la sută mai mari în intervalul aprilie – iunie, crescând la 8.201 lei. Față de trimestrul 2 al anului trecut, creșterea veniturilor lunare medii pe gospodărie a fost de 18,81 la sută. Cea mai mare pondere a veniturilor este reprezentată de salarii brute și alte drepturi salariale.
La capitolul cheltuieli, în trimestrul 2 al anului în curs, o gospodărie a alocat, în medie, 84,3 la sută din venituri, adică 6.920 de lei. Anul trecut, în aceeași perioadă, cheltuielile lunare per gospodărie erau cu 15,9 la sută mai mici.
Din totalul cheltuielilor lunare, cei mai mulți bani se duc pe consum (69,8 la sută) și taxe plus impozite (33,4 la sută), potrivit datelor INS.
Consum înseamnă, pentru români, și țigări, și băuturi alcoolice, pentru care se alocă, în medie, 310,78 lei pe lună/gospodărie, ceea ce reprezintă 7,5 la sută din totalul cheltuielilor de consum.
Mult mai puțini bani sunt cheltuiți, de pildă, pentru educație. O gospodărie alocă în acest scop doar 25,56 lei pe lună, adică 0,6 la sută din cheltuielile lunare pentru consum, mai arată datele INS.
Investițiile minime în educație se oglindesc într-un alt ”bilanț” realizat de INS: peste 11 milioane de români nu au citit nici o carte în ultimul an!
Românii nu sunt foarte preocupați nici de investiții, cărora le alocă, în medie, doar 38,8 lei pe lună, adică doar 0,6 la sută din veniturile medii lunare. ”Acest lucru ţine tot de lipsa educaţiei. O persoană care alocă bani pentru dezvoltarea personală va evolua şi din punct de vedere financiar, iar odată cu asta se va gândi şi la viitor, un viitor care poate fi planificat inclusiv cu instrumente de investiţii”, este de părere Ion Soltinschi, consultant mrfinance.ro.
Citește și Ordonanță de Urgență privind creșterea prețurilor alimentelor. Guvernul a publicat o primul document