Românii cheltuie mai mult decât câștigă. Potrivit datelor de mai jos, oamenii dau cei mai mulți bani pe mâncare, apoi pe locuință, iar pe locul trei se află îmbrăcămintea și încălțămintea. Dezamăgitor, dar adevărat, ultimele locuri sunt ocupate de educație, sport și cultură.
Alimente – 1.300 de lei
Locuință (apă, electricitate, gaze) – 680 de lei
Îmbrăcăminte și încălțăminte – 229 de lei
Băuturi alcoolice și tutun – 270 de lei
Sănătate – 226 de lei
Transport – 237 de lei
Îngrijire personală – 194 de lei
Hoteluri/cafenele – 63 de lei
Educație – 23 de lei
Recreere, sport și cultură – 61 de lei
Cheltuieli totale de consum pe lună, pentru o singură persoană, este de 3.702 de lei.
Venitul mediu al unei gospodării/lună – 6.363 de lei
Venitul mediu al unei persoane singure/lună – 2.550 de lei
Cheltuielile de consum ale unei gospodării/lună – 3.702 de lei
Cheltuielile de consum ale unei persoane singură/lună – 2.331 de lei
Institutul Național de Statistică (INS) a realizat o analiză comparativă din care reiese că salariul mediu net din România a scăzut cu 3.3% în ianuarie 2023 față de decembrie 2022, mai exact, cu 144 lei. Reprezentanții explică rezultatele obținute prin simplul fapt că la finalul anului trecut au existat mai multe beneficii financiare pentru angajați, așa cum precizează stiripesurse.ro.
Câștigurile salariale medii din România au fost de 4.254 lei în luna ianuarie a anului 2023, reprezentând o creștere de 15% față de aceeași perioadă a anului anterior. Cu toate acestea, în plină explozie a inflației, datele publicate de INS arată că a fost înregistrată o scădere de 3.3%, mai exact, de 144 lei.
Reprezentanții explică situația în felul următor: la finalul anului trecut, angajații au beneficiat de mai multe resurse financiare, precum prime trimestriale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite, al 13-lea salariu sau chiar și cele anuale. La fel de bine, se iau în calcul inclusiv biletele de valoare sau ajutoarele bănești. (Citește AICI mai multe detalii)