Angajații din România se poziționează la coada clasamentului european în ceea ce privește plata pe ora de muncă. Costul mediu în Uniunea Europeană a fost în 2023 de trei ori mai mare decât la noi în țară, potrivit Antena 3 CNN.
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană s-au mărit anul trecut cu un procent de 5,3%. Pe de altă parte, ţările membre din Europa de Est au înregistrat ritmuri mai mari de creştere comparativ cu media europeană. În schimb, angajații români sunt în continuare plătiți cu mai puțini bani față de alte state europene.
Costul mediu pe oră cu mâna de lucru în UE a fost anul trecut de 31,80 euro. În România, costul este de 11 euro pe oră. Ţările din vestul şi nordul Europei înregistrau cele mai mari costuri cu mâna de lucru din UE anul trecut. Pe primul loc în top este Luxemburg, cu un cost mediu orar cu mâna de lucru de 53,90 euro, urmând apoi Danemarca şi Belgia.
Ai mai putea fi interesat și de: Salariul minim european în România. Marcel Ciolacu aduce vestea momentului: „Mecanismul propriu zis va începe de la 1 iulie”
Germania se clasează pe locul şase, angajații fiind plătiți cu 41,30 euro, în urma Ţărilor de Jos şi Franţei. Costurile cu mâna de lucru în Germania au crescut cu 4,8% în ritm anual şi în 2023 au fost cu 30% mai mari decât media din UE.
La polul opus al clasamentului sunt regăsite ţările membre UE din Europa de Est: Bulgaria, cu un cost cu mâna de lucru de doar 9,30 euro pe oră, şi România, cu 11 euro pe oră.
Prin urmare, diferențele sunt majore, costul mediu orar pentru forța de muncă la nivel de UE fiind de 31,8 euro pe oră, în timp ce în România este de doar 11 euro pe oră, conform datelor oficiale transmise de Eurostat.
Costurile cu mâna de lucru reprezintă cheltuielile totale suportate de angajatori pentru persoanele pe care le angajează. Aceste costuri includ compensaţia acordată angajaților sub formă de salarii şi contribuţii asigurările sociale, cheltuielile cu recrutarea şi pregătirea, precum şi impozitele pe salarii.
Vezi mai multe știri despre: Programul Femeia Antreprenor 2024. O nouă rundă de finanțare de 200 de milioane de lei este pregătită